Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Aitajuoksun Euroopan mestari: "Martinot-Lagarde pilasi odotukseni Pekingiin"

Sergei Shubenkov on juossut ajan 13,09 jo kolme kertaa, muttei tiedä mitä hänen pitäisi tehdä toisin, että aika paranisi.

Sergei Shubenkov.
Sergei Shubenkov. Kuva: EPA
Annimari Korte
Avaa Yle-sovelluksessa

**ROOMA. **Euroopan mestaruuden kaksi kertaa peräkkäin pika-aidoissa voittanut Sergei Shubenkov loistaa aina arvokisoissa, vaikka hänen ennätyksensä ei ole koskaan paras. Shubenkovin ja Venäjän ennätys on 13,09, joka ei häntä vielä tyydytä. Hänen mukaansa kunnon aitajuoksijan on juostava alle 13 sekuntia.

- Tietenkin haluan juosta alle 13. Se on kaikkien aitajuoksijoiden unelma. Se kertoo oletko oikeasti hyvä, etkä sitä ennen voi sanoa olevasi oikea aitajuoksija, Shubenkov kertoi Yle Urheilulle.

Shubenkov on juossut ajan 13,09 jo kolme kertaa, muttei tiedä mitä hänen pitäisi tehdä toisin, että aika paranisi.

- Jos tietäisin mitä minun pitäisi tehdä, olisin tehnyt sen jo, Shubenkov nauraa.

- Minulla ja valmentajallani on kyllä ideoita. Täytyy harjoitella kovaa ensin ja olla fyysisesti hyvässä kunnossa. Ilman hyvää fyysistä kuntoa mikään tekniikka ei auta.

Vasta 24-vuotias venäläinen tähtää kuntonsa aina pelkästään arvokisoja ajatellen kesän loppuun, joten hän ei edes odota hyviä aikoja ennen MM-kisoja.

- Olen hyvässä kunnossa, mutta MM-kisat ovat päätavoite tänä vuonna, joten kaikki kilpaileminen ja harjoitteleminen tähtää sinne. Kunhan saan keskittymisen ja fiiliksen oikein kilpailuun, se 13 sekuntiakin voi alittua.

- Sinun pitää olla samaan aikaan keskittynyt ja rentoutunut. Minulla on omasta mielestäni todella hyvä tekniikka, minun täytyy vain keskittyä, että saisin sen menemään hyvin koko juoksun ajan.

Viime kesän EM-kisojen aitajuoksufinaalin piti olla ranskalaisen Pascal Martinot-Lagarden näytös. Aitajuoksussa voi kuitenkin tapahtua mitä tahansa. Koko kauden aitajuoksua hallinnut Martinot-Lagarde kompuroi Zürichissä ja Shubenkov käytti tilaisuuden hyväkseen. Shubenkov olisi tosin ollut yhtä tyytyväinen muihinkin sijoihin, kunhan aika olisi ollut kova.

- Voittaminen ilman, että juokset kovaa, on mahdotonta. Joka vuosi on joku joka juoksee todella kovaa. Viime vuonna Pascal ja sitä ennen Merritt tuhosi maailmanennätyksen. Tietenkin kovien aikojen juoksu on tärkeää, mutta jos teen parhaani, esimerkiksi ennätykseni, enkä voita, en ole pettynyt. Tein minkä pystyin. Jos se ei ole tarpeeksi, niin en voi mitään. Ensi kerralla paremmin.

Shubenkov on onnistunut yhdistämään urheilun ja opiskelun loistavasti. Hän on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt jo opiskella juristiksi ja valmentajaksi. Usein puhutaan, etteivät urheilijat ole kovin fiksuja, mutta Sergeyn kohdalla tämä ei näytä pitävän paikkaansa.

- Älykkyys vaikuttaa paljon siihen miten harjoitellaan. Fiksuna urheilijana osaat analysoida omia juoksujasi ja harjoittelua paremmin. Tietenkin minulla on valmentaja sitä varten, mutta valmentajakin tarvitsee palautetta.

- Joskus voi olla huonokin asia olla fiksu, koska ajattelet liikaa, etkä vain juokse.

Pekingin MM-kisoissa Shubenkov yrittää jatkaa jo kolme vuotta jatkunutta arvokilpailumitali putkeaan. Hänellä oli suuret odotukset Pekingiin vielä ennen viime viikonloppua. Pascal Martinot-Lagarde näytti kuntonsa lauantaina avaamalla kautensa Eugenessa maailmankärkituloksella 13,06.

- Eugenen Timanttiliigaan asti minulla oli kovat odotukset Pekingin MM-kisoista. Sitten Pascal juoksi mitä juoksi. Hän pilasi odotukseni.

- Minulla on jo mitali MM-kisoista, joten haluaisin kyllä kirkkaamman mitalin. Haluan voittaa mahdollisimman monta kilpailua tänä vuonna, kuten aina. Voittaminen ja alle 13 sekuntia on mitä tavoittelen joka viikko. Elämä ei ole niin helppoa, että se kuitenkaan tapahtuisi.

Suosittelemme sinulle