Hyppää sisältöön

Billnäsin uusi kaavaehdotus hämmentää kylän asukkaita – historialliselle ruukkialueelle hotelli ja kongressikeskus?

Raaseporin Billnäsin ruukin uusi asemakaavaehdotus hämmentää kylän asukkaita. Alueelle vireillä oleva kaava mahdollistaisi hotellin ja kongressikeskuksen rakentamisen historialliselle ruukkialueelle. Kaavaehdotuksesta järjestetyssä yleisötilaisuudessa kysymyksiä herättivät muun muassa alueen liikennejärjestelyt.

Billnäsin kaavaprosessi etenee hitaasti.
Kuva: Yle
Paula Tiainen

Yrittäjä Olli Muurainen lähti Billnäsin ruukista ovet paukkuen vuosi sitten. Muurainen ilmoitti, että ruukin kehittäminen on jäissä kunnes keskeiset esteet on poistettu.

Yksi Muuraisen ilmoittamista esteistä oli alueen paikoillaan polkeva asemakaavaprosessi. Nyt Raaseporin kaupunki on saanut laadittua alueelle uuden asemakaavaehdotuksen, jota esiteltiin yleisölle torstai-iltana.

– On niitä helpompiakin kohteita kaavoittaa kuin tämä. Tässä on useita reunaehtoja, kuten teollista historiaa, arkeologisia seikkoja ja luontoarvoja. Paljon tulee kriittisiä kommentteja, eikä kaikkia varmasti voi koskaan miellyttää, mutta kommentit pyritään kyllä huomioimaan lopullisessa kaavaratkaisussa, kaupunkisuunnitteluarkkitehti Simon Store vakuuttaa.

Lisääntyvä liikenne huolestuttaa asukkaita

Asukastilaisuudessa hämmästeltiin muun muassa runsasta uudisrakentamista historialliselle ja suurelta osin suojellulle ruukkialueelle. Asukkaita mietityttävät myös alueen liikennejärjestelyt parkkipaikkojen riittävyydestä ratsastusreitteihin, hotellialueen läpikulkumahdollisuuksiin ja yleiseen liikenneturvallisuuteen asti. Myös koko vireillä olevan hankkeen toteutuminen herätti epäilyksiä asukastilaisuudessa.

– Kaavahan ei velvoita mihinkään, se vain mahdollistaa. Tällä hetkellä alueella on teollisuuskaava, mutta eipä sitäkään toimintaa tällä hetkellä ole. En näe kovin todennäköisenä, että tänne kukaan tulisi teollista toimintaa harjoittamaan, Store huomauttaa.

Ruukin ydinalueelle on osoitettu uudisrakennusoikeutta 18 000 kerrosneliömetirä. Lisäksi ruukkiin on hahmoteltu uusi omakotitaloalue Forsbyntien varteen. Billnäsin ydinalueen pohjoispuolta koskeva kaava tulee nähtäville myöhemmin.

KHO siunasi ruukkiasuntokaupan

Myös toinen Muuraisen ilmoittamista ruukkialueen kehittämisen esteistä poistui kun Korkein hallinto-oikeus vahvisti tällä viikolla Billnäsin ja Fiskarsin historiallisten ruukkiasuntojen myynnin yrittäjälle.

Helsingin hallinto-oikeudessa kertaalleen käsitellyt valitukset koskivat sadan asunnon kiinteistöyhtiöstä käydyn tarjouskilpailun yksityiskohtia. Kaupungin hyväksymä ostotarjous on ollut valittajien mukaan puutteellinen ja he moittivat myös asuntojen aravarajoituksien poistoa myynnin yhteydessä. Korkein hallinto-oikeus ei kuitenkaan löytänyt huomautettavaa kaupankäynnistä.

Olli Muuraista ei tavoitettu kommentoimaan Billnäsin nykytilannetta ulkomaanmatkan takia.

Suosittelemme sinulle