Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

"Melkoinen fakiiri saa olla, jos sanoo 10-vuotiaasta tuleeko tuosta jotain vai ei"

Entinen NHL-kiekkoilija Juha Lind kannustaa lapsia kokeilemaan eri lajeja ja lykkäämään lajivalintaa.

Juha lind.
Yle Urheilun kiekkoasiantuntija ja juniorivalmentaja Juha Lind kaipaa vanhemmilta ja valmentajilta malttia. Kuva: Yle
Simo Leinonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Puotinkylän Valtin jalkapallojoukkue ja Vuosaaren Viikinkien jääkiekkojoukkue tekevät paljon yhteistyötä, ainakin vuonna 2003-syntyneiden poikien joukkueessa. Monipuoliseen harrastamiseen kannustetaan läpi vuoden.

- Olen vanhan koulukunnan ajattelija. Uskon siihen monipuoliseen harrastamiseen. Kesällä mennään kesälajit edellä, talvella mennään toisin päin. Näitä asioita on yhdistelty ja aikatauluja soviteltu. Siihen on pystynyt vaikuttamaan kun on ajoissa liikkeellä. Niinpä harrastaminen läpi vuoden on mahdollista, molempien joukkueiden valmennusryhmässä mukana oleva Juha Lind sanoo.

Jääkiekkojoukkue Viikingit pitää kesällä joukkueharjoittelusta neljän kuukauden tauon. Halukkaat osallistuvat Valtin jalkapallotapahtumiin, muille on järjestetty muita lajeja.

- Lapset voivat pelata muun muassa rullakiekkoa ja lacrossea. Sitten on myös aktiivisten isien vetämä kesäharjoittelurinki, jossa on muun muassa taekwondoa. Vaihtoehtoja on mutta se vaatii konkreettisia tekoja.

Lind ei ole yllättynyt tuoreesta tutkimuksesta, jonka mukaan lasten urheilu menee liian vakavaksi liian varhain.

- Se on ollut tiedossa jo vuosikymmenen. Maailma on muuttunut ja 90-luvulta on lähdetty väärille urille. Toivottavasti siitä päästään eroon ja kampittamisen sijaan uskottaisiin yhteistyön voimaan. 

- Takana piilee kuitenkin tuloshakuisuus ja siihen vahvasti vaikuttaa se, että mukaan tulee kiire. Tästä pitäisi päästä pois. Kärsivällisesti pitäisi antaa hedelmien kypsyä ja poimia ne sitten myöhemmällä iällä pois, jotka siitä urheilusta enemmän saavat, Lind sanoo.

Vaikka tutkimustulokset, huippu-urheilijat, valmentajat ja urheilujohtajat peräänkuuluttavat monipuolisen harrastamisen puolesta, ruohonjuuritasolla tilanne on toinen. Edelleen lajivalintaan pakotetaan jo alle 10-vuotiaita lapsia, etenkin joukkueurheilussa. Lind kaipaa vanhemmilta ja valmentajilta malttia.

- Seurat tekee linjanvetoja, mutta jokainen joukkue siinä seurassa on oma yksikkönsä. Ja jokaisessa on omat valmentajansa ja jokaisella on omat näkemyksensä. Valitettavasti vaikuttaa myös dominoilmiö eli kun toiset tekee tuolla tavalla niin meidänkin pitää tehdä. Kyllä tässä syyttävä sormi kääntyy meihin valmentajiin ja vanhempiin. Lapsilla ei ole kiire, mutta tuntuu että vanhemmilla on sitten sitäkin enempi.

Mikä olisi sitten se oikea ikä lajivalintaan?

- Melkoinen fakiiri saa olla että sanoo 10-vuotiaasta tuleeko tuosta jotain vai ei. Tullaan sinne 14-15 ikävuoteen, silloin kun rupeaa muut hommat kiinnostamaan niin saattaa olla että pystyy sanomaan että tästä jotain tulee. Se on tapauskohtaista. Ihmismieli kypsyy tietyssä vaiheessa. pojilla se on karkeasti 14-15 vuoden iässä. Silloin ne pystyy tekemään sen päätöksen: mitä minä haluan.

Suosittelemme sinulle