Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Vihreät kasvikset, täysjyväviljat, pähkinät ja hedelmät saattavat vähentää aivohalvauksen riskiä

Tuoreessa tutkimuksessa havaittiin, että magnesiumia ja kaliumia eniten saaneet naiset sairastuivat aivohalvaukseen muita epätodennäköisemmin.

Kuvassa salaattia.
Kuva: Raila Paavola / Yle
Yle Uutiset
Avaa Yle-sovelluksessa

Runsaasti magnesiumia ja kaliumia saavat saattavat säästyä aivohalvauksilta muita todennäköisemmin. Esimerkiksi vihreät kasvikset, täysjyväviljat, pähkinät ja hedelmät ovat hyviä magnesiumin ja kaliumin lähteitä. Kalsiumin osuus aivohalvauksissa on sen sijaan epäselvempi.

Tulokset perustuvat 180 000 naisen seurantatietoihin 20–30 vuoden ajalta, ja niiden perusteella magnesiumia, kaliumia ja kalsiumia eniten saavat naiset sairastuivat aivohalvauksiin noin viidenneksen epätodennäköisemmin kuin naiset, jotka saivat niitä vähiten. Naisista 3 800 sairastui aivohalvaukseen tutkimusten aikana.

Kun magnesiumia, kaliumia ja kalsiumia tarkasteltiin erikseen, vain magnesium ja kalium liittyivät pienentyneeseen aivohalvausriskiin.

Magnesium ja kalium on aikaisemmissa tutkimuksissa yhdistetty mm. verenpainevaikutuksiin, jotka saattavat selittää myös nyt saadut tulokset. Korkea verenpaine on merkittävä aivohalvausten riskitekijä. Näistä tuloksista on kuitenkin vaikea erottaa magnesiumin ja kaliumin vaikutuksia niitä paljon sisältävän ruokavalion muista terveysvaikutuksista.

Tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Suosittelemme sinulle