Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Väitös: Nuoret aikuiset naiset haluavat olla samalla nuoria ja aikuisia

Nuoret aikuiset suomalaisnaiset haluavat olla yhtä aikaa nuoria ja aikuisia. Tämä käy ilmi tuoreessa aikuiskasvatustieteen väitöskirjassa, joka tarkastetaan perjantaina Itä-Suomen yliopistossa.

Puisto.
Kuva: Yle
Nelli Kallinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomessa aikuisuuden merkkeinä on perinteisesti pidetty muun muassa päivätyötä, asuntolainaa, lapsia ja parisuhdetta, mutta nykyajan nuori aikuinen suomalaisnainen haluaa elää omannäköistä aikuisuutta, jossa yhdistyvät perinteiset aikuisuuden arvot ja nuoruuden vapaus, kerrotaan tuoreessa väitöstutkimuksessa.

Filosofian ja kasvatustieteen maisteri Erja Laakkonen keskittyy väitöskirjassaan 25-35-vuotiaiden suomalaisnaisten käsityksiin aikuisuudesta. Lisäksi tutkimusaineistona on käytetty tekstejä eri naistenlehdistä.

Aikuisuuteen liittyvä pysyvyys voi tuntua nuorista aikuisista naisista tylsältä, mutta samalla nuori aikuinen nainen kaipaa turvaa ja haluaa sitoutua esimerkiksi ihmissuhteisiin, Laakkonen toteaa väitöstutkimuksessaan.

"Aikuisuus on kompromissiratkaisu"

– Kun yksi naisista kokee aikuisuutenaan sen, että on vapaa tekemään mitä haluaa niin toinen voi kokea, että hänelle aikuistumisessa on ollut tärkeää se, että tajoaa lapselle turvallisen kasvuympäristön, Laakkonen kertoo.

Myös tutkimusaineistona käytetyt naistenlehtien tekstit esittävät monenlaisia vaihtoehtoja aikuisuuteen.

– Lehtiteksteille tyypillisiä ovat irtiottotarinat, joissa kerrotaan rohkeista aikuisuuden ratkaisuista, kuten ulkomaille muuttamisesta tai yrittäjäksi heittäytymisestä. Ne taas ovat vakaan aikuisuuden vastakohtia.

Tutkimuksessa mukana olleet nuoret aikuiset naiset kokevat elävänsä "nuorta aikuisuutta", joka on komppromissiratkaisu aikuisuuden pysyvyyttä ja nuoruuden mahdollistamaa itsenäisyyttä, Laakkonen esittää väitöskirjaassaan.

Suosittelemme sinulle