Hyppää sisältöön

Elvyttäjä, pelkäätkö B-hepatiittia? – Riski on olematon

Jotta eloton ihminen saisi parhaan mahdollisen avun, nopea hätäilmoitus ja ohjeiden noudattaminen on äärimmäisen tärkeää.

Kuva: Kia-Frega Prepula / Yle

Yle uutisoi aamulla huolestuttavasta ilmiöstä: Kaikki hätäkeskukseen soittajat eivät kehotuksista ja ohjeista huolimatta suostu elvyttämään avuntarvitsijaa. Valtaosalle kieltäytymisistä löytyy looginen selitys, sillä soittaja voi olla itse niin huonokuntoinen, ettei kykene siirtämään potilasta sopivalle alustalle tai antamaan elvytystä.

Syynä kieltäytymiseen voi olla myös pelko tartuntataudista. Kainuun soten ensihoitopäällikkö Jukka Angermanin mukaan suusta suuhun -elvytyksessä tautiriski on kuitenkin hyvin vähäinen. Suun haavaumat ja esimerkiksi ientulehdus lisäävät riskiä hieman.

– Jos henkilöllä on B-hepatiitti, riski on olemassa, mutta se on hyvin hyvin pieni. B-hepatiittia sairastavia ihmisiä on maailmassa niin vähän. Suurempi riski on flunssan ja normaalien bakteerien leviämiseen kuten suudellessakin, Angerman kertoo.

– Huumeiden käyttäjien kohdalla riski on isompi. Jos ajatellaan sukulaissuhteita, vaikka omaa vanhempaa tai lasta, riskiä ei käytännössä ole.

Angerman ohjeistaa toimimaan yleisten elvytysohjeiden mukaan, eli antamaan avuntarvitsijalle painelu-puhalluselvytystä. Tärkeintä on, että tilanteeseen reagoi nopeasti ja soittaa hätäkeskukseen.

Suurempi riski on flunssan ja normaalien bakteerien leviämiseen kuten suudellessakin.

Jukka Angerman

– Hätäkeskuksesta annettava ohjeistus riippuu siitä, kuinka yhteistyökykyisessä tilassa soittaja on. Heillä on ohjeet myös täysin hätääntyneelle ihmiselle. Jos puhaltaminen on isoin ongelma, hätäkeskuspäivystäjä opastaa siinä vaiheessa painantaelvytykseen. Jos unohtaa rytmin, sillä ei ole mitään merkitystä, kunhan sitä tekee tehokkaasti ja hyvin, Angerman ohjeistaa.

Myös inhimillinen ällötys voi käydä hätätilanteessa ylitsepääsemättömäksi.

– Jos kyseessä on vieras ihminen ja suussa on limaa tai oksennusta, totta kai normaali iljetys voi tulla. Silloin edes painanta olisi todella tärkeää. Totta kai sitä puhallusta sinne väliin kannattaa yrittää, toteaa Angerman.

Suosittelemme sinulle