Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Intialaisten lempiruokaa syytetään myrkylliseksi – nuudelikokot palavat kaduilla

Nestlé vakuuttaa, etteivät tiedot pikanuudelien sisältämästä lyijystä pidä paikkaansa. Intian markkinoita hallinnut, supertähtien mainostama tuote on kuitenkin joutunut pannaan useissa osavaltioissa, eikä Nestlé toimita toistaiseksi uusia eriä myyntiin.

Mielenosoittajat polttivat Nestlen Maggi-nuudeleita Kalkutassa, Intiassa 4. kesäkuuta.
Mielenosoittajat polttivat Nestlén Maggi-nuudeleita Kalkutassa, Intiassa 4. kesäkuuta. Kuva: EPA
Anniina Wallius
Avaa Yle-sovelluksessa

Monikansallinen elintarvikejätti Nestlé on vetänyt intialaisten suuresti suosimat pikanuudelit myynnistä Intiassa, kun maassa levisi tieto, jonka mukaan tuote sisältää lyijyä. Ainakin kuusi osavaltiota on kieltänyt tuotteen myynnin.

Kohu alkoi Uttar Pradeshin osavaltion kaksi viikkoa sitten tekemästä elintarviketurvallisuustutkimuksesta. Rutiinitarkastuksessa kerrottiin löytyneen korkeita lyijypitoisuuksia parista kymmenestä nuudelipaketista. Lisäksi tuotteesta löytyi makua tehostavaa natriumglutamaattia, jota ei mainittu tuoteselosteessa, tutkijat kertoivat. 

Nestlé on kiistänyt käyttävänsä nuudelien valmistuksessa natriumglutamaattia ja vaatinut Uttar Pradeshin laboratoriotutkimusten tuloksia tarkasteltavikseen.

Yhtiön mukaan sen omat tutkimukset osoittavat, ettei nuudelien ystävien peloille muutoinkaan ole perusteita. Nuudelit päätettiin kuitenkin vetää toistaiseksi myynnistä, koska yltynyt kohu on aiheuttanut kuluttajissa hämmennystä, yhtiöstä sanotaan.

Suursuosio vaihtui suureen kritiikkiin

Yhtiön Maggi-merkkiset nuudelit hallitsevat Intian nuudelimarkkinoita 80-prosenttisesti. Nestlélle ne tuottavat viidenneksen yhtiön Intian-myynnistä. Etenkin lasten ja opiskelijoiden suosimia pikaisia välipaloja myydään kotikeittiöihin ja katuvarsien kojuista. Pakkaus maksaa kuluttajalle parikymmentä senttiä.  

30 vuotta myynnissä ollut tuote arvioitiin viime vuoden kuluttajatutkimuksessa viiden luotetuimman tuotemerkin joukkoon, ja sen mainoksissa on esiintynyt vuosien varrella useita Intian hohdokkaimpia tähtiä.

Vastareaktio on ollut kirpeä. Nuudelipakkauksia on poltettu protestiksi Intian kaupunkien kaduilla, ja protesti kuohuu myös sosiaalisessa mediassa. Nimekäs kirjailija Chetan Bhagat kirjoittaa Twitter-viestissään, että häikäilemättömien monikansallisten yritysten, mainostoimistojen ja elintarvikeviranomaisten kopla myy intialaisille roskaa hyvän mielen ruokana.

Uttar Pradeshin osavaltio on nostanut kanteen sekä Nestléä että nuudeleita mainostaneita Bollywood-filmitähtiä vastaan.

Suomen Nestléltä kerrotaan Yle Uutisille, ettei Intiassa kuohuttaneita pikanuudeleita ole myynnissä Suomessa.

Suosittelemme