Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Suomesta viedään ensimmäistä kertaa sähköä Venäjälle

Sopimus kaupallisen sähkön viennistä Venäjälle saatiin aikaan viime vuoden lopulla. Kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan sähkön hinta on Venäjällä todennäköisesti juuri nyt kovempi eli siksi kannattaa tulla ostamaan sähköä Suomesta.

Fingridin voimalinjoja Ylikkälässä.
Kuva: Fingrid
Jaana Hevonoja,
Jussi Salokorpi
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomesta viedään sunnuntaina ensimmäistä kertaa sähköä Venäjälle. Tähän mennessä sähköä on vain tuotu Venäjältä Suomeen.

Suomen kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan sähköä viedään Venäjälle 140 megawatin teholla sunnuntaina 13 tunnin ajan kello 9 ja 22 välillä. Kaupalliseen käyttöön annetaan 320 megawattia.

– Sähkön hinta on ollut niin edullinen täällä Pohjolassa, että sitä on kannattanut Venäjälle lähteä viemään, markkinahinnoistahan tämä on kiinni, sanoo Fingridin suunnittelupäällikkö Timo Kaukonen.

Sähkö on Kaukosen mukaan edullista Pohjolassa, johtuen muun muassa siitä, että talvi on ohi ja vesivoimaa paljon tarjolla, tuulivoimaakin alkaa olla asennettuna Pohjolassa jo paljon ja ydinvoima ajaa myös isoilla tehoilla.

Kun sähköä siirretään Suomeen, voidaan sitä tuoda 1 400 megawatin verran. Siitä 1 300 megawattia tulee kaupalliseen käyttöön.

– Vuosien mittaan Suomeen on tuotu Venäjältä sähköä, mutta silloin siinä ei ollut suoranaista markkinahintakytkentää. Nyt vähitellen on saatu enemmän markkinoihin perustuva ratkaisu sähkön siirtoon Venäjän rajalla ja sähköä kaupitellaan myös sähköpörssien kautta, Kaukonen kertoo.

Viennistä päästiin sopuun viime vuoden lopulla käytyjen neuvottelujen jälkeen. Silloin sovittiin, että yhtä Viipurin neljästä tasasähköyksiköstä voidaan käyttää sähkön siirtoon Venäjälle. Tähän mennessä 400 kilovoltin rajajohdoilla on voinut vain tuoda sähköä.

Sähkön tuonti- ja vientimahdollisuus parantaa Pietarin alueen sähköntoimitusvarmuutta.

Perinteisesti Suomeen on tuotu viime vuosina paljon sähköä. Tuonti Venäjältä on kuitenkin vähentynyt merkittävästi viime vuosina. Venäjän-tuonnin sijaan Suomeen on tuotu hyvin paljon sähkö muista Pohjoismaista.

Suosittelemme sinulle