Hyppää sisältöön

Anarkiaa ja piikkipantoja: Tänä vuonna sambakin on punk – video

Helsinkiläinen sambakoulu Império do Papagaio valitsi jokavuotiseen karnevaaliin teemakseen punkin, koska samballa ja punkilla on yllättävän paljon yhteistä.

sambakarnevaali Helsingissä.
Tuuli Toivanen

Samban harrastajille lauantai on vuoden tärkein päivä. Tätä päivää varten on hikoiltu tanssisalilla ja ommeltu paljetteja iltapuhteina kuukausikaupalla.

– Tätä päivää varten me olemme olemassa, tiivistää helsinkiläisen sambakoulun Império do Papagaion destaque eli soolotanssija Noora Venäläinen.

Venäläisen asussa ei kuitenkaan tällä kertaa ole paljetin paljettia, sillä sambakoulu Papagaion teema on tänä vuonna punk.

– Tänä vuonna oli aika paljon koneompelua, Venäläinen virnistää tyytyväisenä.

Hän on pukeutunut englannin lipun väreihin, ja asun nimi on God Save The Queen punkyhtye Sex Pistolsin samannimisen laulun mukaisesti.

Punk-teemalla voittoon myös sambakilpailussa?

Punk valikoitu Papagaion teemaksi jo viime syksynä ennen kuin oli tiedossa, että keväästä 2015 tulee punkin kevät, kun Pertti Kurikan Nimipäivät edustaa Suomea Euroviisuissa.

– Punkissa on kapinaa samalla tavalla kuin sambassa, mutta on muitakin yhtäläisyyksiä: alakulttuuria, musiikkia, yhteisöllisyyttä ja se, että tehdään paljon itse, Noora Venäläinen selvittää.

Helsinki Samba Carnaval -kulkue tanssi lauantaina Helsingin läpi 25. kerran. Kulkue on samalla sambakoulujen välinen SM-kilpailu, jonka voittaja julkistetaan ensi keskiviikkona. Papagaio on viimevuotinen voittaja ja sai kunnian johtaa kulkuetta.

Kulkueeseen osallistui tuhat tanssijaa ja soittajaa kuudesta eri sambakoulusta.

Suosittelemme sinulle