Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Allergiakevät on ollut helpohko – voikukkakin voi aiheuttaa harmia

Allergiakevät on koivun osalta ollut viime vuotta parempi. Allergikon suurimpia vitsauksia ovat kevään ja kesän aikana koivu, heinät ja pujo.

Koivu kukkii
Kuva: Pekka Sipilä / Yle
Petra Ristola
Avaa Yle-sovelluksessa

Koivu on lopettanut kukintansa Etelä- ja Keski-Suomessa, mutta Lapissa koivu kukkii ja sitä myötä koivun siitepölyä voi kulkeutua etelään ilmavirtojen mukana. Koivuallergikot voivat saada oireita koko maassa.

– Koivun osalta siitepölykausi on ollut keskimääräistä heikompi, eli allergikoille vuosi on ollut helpompi viime vuoteen verrattuna, sanoo tutkimusavustaja Sanna Pätsi Turun yliopiston aerobiologian yksiköstä.

Heinät ovat aloittaneet kukinnan maan etelä- ja keskiosissa, ja vähäisiä määriä heinän siitepölyä on ilmassa. Heinäallergikot voivat saada oireita maan etelä- ja keskiosissa.

Heinäkuun puolessa välissä pujo aloittaa kukinnan, joka on allergiakesän viimeinen kasvi.

Voikukkakin voi aiheuttaa allergisia oireita

Turun yliopiston aerobiologian yksikkö on viime vuosina huomioinut siitepölytiedotteessaan myös voikukkien siitepölyn. Voikukkien siitepöly voi aiheuttaa oireita pujon siitepölylle herkistyneille henkilöille.

Lapset, jotka tekevät esimerkiksi kukkaseppeleitä päähänsä, voivat saada voikukasta oireita.

Sanna Pätsi

– Lapset, jotka tekevät esimerkiksi kukkaseppeleitä päähänsä, voivat saada voikukasta oireita, Pätsi toteaa.

Voikukan siitepöly ei leviä kauas.

Männyn siitepölystä lähinnä esteettistä haittaa

Mänty ja kuusi kukkivat koko maassa Lappia lukuun ottamatta. Runsaana esiintyvä havupuiden siitepöly näkyy keltaisena kerroksena pinnoilla, mutta aiheuttaa allergiaoireita vain harvoille.

– Pari viikkoa mänty vielä kukkii täällä etelässä. Juhannuksen jälkeen ulkokalusteetkin pysyvät puhtaina siitepölystä, tietää Pätsi.

Suosittelemme sinulle