Hyppää sisältöön

Taiteilija nosti sukset seinälle Tampereella – Juha Mieto hehkuttaa teosta videolla

Kuvanveistäjä Kaarina Kaikkosen Sisulla noustiin -teos julkistettiin maanantaina Tampereen Vuoreksessa. Teos tuo suomalaista hiihtämisen historiaa uudelle Vuoreksen asuinalueelle. Juhlapuhujana paikalla ollut hiihtäjälegenda Juha Mieto innostui taideteoksesta.

Ympäristötaideteos Vuoreksessa
Kaarina Kaikkosen ympäristötaideteos Sisulla noustiin innosti hiihtäjälegenda Juha Mietoa. Toimittajana on Leena Peltokangas.

Kuvanveistäjä Kaarina Kaikkosen ympäristötaideteos Sisulla noustiin koostuu sadoista kotimaisista suksipareista, jotka on saatu lahjoituksina yksityisiltä ihmisiltä lähinnä Iisalmesta ja Mäntästä.

Teos on sijoitettu Tampereen Vuorekseen Koukkurannankadulle.

Kaikkosen teos kertoo hiihtämisen historiasta ja siinä on mukana suksia kaikilta vuosikymmeniltä itsenäisyyden alusta lähtien. Osana teosta on myös pari samanlaisia puisia suksia, joilla hiihtäjälegenda Juha Mieto helmikuussa 1974 hävisi Falunin maailmanmestaruuskisoissa 30 kilometrin kultamitalin Ruotsin Thomas Magnussonille. Magnusson hiihti silloin uusilla ja moderneilla lasikuitusuksilla. Mieto puusuksineen taipui hopeaan.

– Magnusson otti nämä nykypäivän vempeleet, mutta tässä on samanlainen puinen suksipari, jolla minä silloin hiihdin. Ne on sirot ja hyvät sukset.

– Onhan täällä harvinaisuuksiakin. Etenkin noissa vanhemmissa malleissa on sellaisia siteitä, jotka mulle on vähän oudompia. Näitä vanhoja puusuksia katsellessa voi vain ihailla käsillä tekemisen taitoa, sanoo Mieto.

Katso videolta kuinka Juha Mieto innostuu taiteesta ja kuvanveistäjä Kaarina Kaikkonen kertoo teoksen ideasta.

Suosittelemme sinulle