Hyppää sisältöön

Pesärosvo koputtelija tekee tuhojaan pihapiirissä – tikkaa voi yrittää karkottaa

Tikka voi aiheuttaa ihmiselle päänvaivaa. Sen ruokavalioon kuuluvat pienempien lintujen poikaset, joita se ryöstää pesistä. Se voi koputtelullaan myös häiriköidä niin, että ihminen ärsyyntyy. Rauhoitetun linnun torjunta tarkoittaa lähinnä häätämistä.

Kuva: T.Säntti / Yle
Heini Holopainen

Ihminen suivaantuu helposti tikkaan, joka saattaa käydä ryöväämässä pihapiirin linnunpöntöistä pikkulintujen poikaset. Tikka ei tee tuhoja pahuuttaan, vaan käyttäytyy vaistojensa mukaisesti, neuvoo BirdLife Suomen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi.

Hän arvioi, että useimmiten ärsyyntyminen kohdistuu käpytikkaan, joka on yleisin tikkalintumme

– Käpytikan luontaiseen ruokavalioon kuuluvat myös muiden lintujen poikaset. Käpytikka isontaa linnunpönttöjen reikiä, jotta se saa saalistettua tiaisten ja kirjosiepon poikaset. Se on arkipäiväinen, mutta monien mielestä ikävä ilmiö.

Tikan toimet voi yrittää estää pöntön lentoaukon ympärille naulattavalla metallilevyllä. Tikan työkalut eivät pure metalliin, joten se ei saa suurennettua aukkoa, eikä pääse käsiksi poikasiin.

Tikka on rauhoitettu, joten sitä ei saa tappaa tai siirtää ilman lupaa.

Tikka hakkaa seinää

Tikan toinenkin luontainen ominaisuus saattaa joutua törmäyskurssille ihmisen kärsivällisyyden kanssa. Tikka näet naputtelee ja koputtelee kovaäänisesti. Se kuuluttelee reviiriään lajitovereille, etsii ruokaa tai tekee pesää.

Käpytikka saattaa toisinaan ottaa nokallaan kosketuspintaa ihmisasumuksesta. Jos tikka hakkaa talon seinässä yhtä ja samaa kohtaa, Birdlife (siirryt toiseen palveluun) Suomen asiantuntijat neuvovat peittämään kohdan kanaverkolla. Peltipurkit, tuulikellot, haukkaa esittävät tarrat tai hätistelevä ihminen voivat myös häätää linnun pois.

Jos tikka tuntuu olevan asuinsijaa vailla, sille voi asettaa isoreikäisen pöntön pihapiiriin. Tikka saattaa kaikota myös puulätkällä, johon on tummalle pohjalle taiteiltu viirupöllön naama. Pöllönkuvan pitäisi kertoa tikalle, että seinässä on viirupöllön asumus.

Suosittelemme sinulle