Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Korkein oikeus kovensi Telanteen tuomiota Lapin Kansan työsyrjintäasiassa

Lapin Kansan päätoimittajaksi valitun Johanna Korhosen työsuhde peruttiin sen jälkeen, kun ilmeni, että hänen puolisonsa on nainen.

Alma Median toimitusjohtaja ja johtoryhmän puheenjohtaja Kai Telanne yhtiön osavuosikatsauksen infossa Helsingissä 30. huhtikuuta.
Alma Median toimitusjohtaja ja johtoryhmän puheenjohtaja Kai Telanne yhtiön osavuosikatsauksen infossa Helsingissä 30. huhtikuuta. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Ilpo Pajunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Korkein oikeus on koventanut Alma Median toimitusjohtajan tuomiota Lapin Kansa -lehden työsyrjintäkiistaa koskevassa asiassa.

KKO tuomitsi toimitusjohtaja Kai Telanteen perhesuhteiden ja sukupuolisen suuntautumisen perusteella tapahtuneesta työsyrjinnästä 40:een päiväsakkooon. Sakkojen kokonaismäärä on 18 040 euroa.

Työsyrjintä kohdistui Johanna Korhoseen, joka oli valittu Lapin Kansan päätoimittajaksi. Hänen työsuhteensa kuitenkin purettiin pian sen jälkeen, kun Telanne sai tietää Korhosen puolison olevan nainen.

Tapaus sattui vuonna 2008. Korhoselta oli työpaikkahaastattelussa kysytty, oliko hän tai hänen puolisonsa poliittisesti aktiivinen.  Korhonen oli vastannut kysymykseen kielteisesti.  Hän ei oikaissut haastattelussa Telanteelle syntynyttä käsitystä, että hänen puolisonsa olisi mies.

KKO:n tulkinnan mukaan Telanne oli purkanut työsopimuksen saatuaan tietää Korhosen puolison sukupuolesta ja poliittisesta toiminnasta. KKO:n mukaan nämä eivät kuitenkaan ole sellaisia asioita, joita koskevien keskustelujen käymistä ja tietojen antamista työnantaja olisi voinut päätoimittajaa valitessaan edellyttää.

Työhönottohaastattelussa ei ollut kyse Korhosen puolison palkkaamisesta, KKO totesi.

KKO:ssa äänestettiin asiasta, jolloin yksi jäsen olisi pysyttänyt hovioikeuden ratkaisun. Helsingin hovioikeus oli tuominnut Telanteen sukupuolisen syrjinnän perusteella tehdystä työsyrjinnästä 15 päiväsakon suuruiseen rangaistukseen.

Suosittelemme sinulle