Hyppää sisältöön

Tältä näyttää laittoman pieni miniyksiö – video

Asuntosijoitusyhtiö Sato kaavailee rakentavansa Vantaan Martinlaaksoon kymmeniä 15,5 neliön kokoisia vuokrayksiöitä. Yhtiö esitteli miniasunnon prototyypin keskiviikkona.

Saton minikodin oleskelutilan ruokapöytä tulee esiin seinästä portaiden alta.
Matti Konttinen

Asuntosijoitusyhtiö Sato paljasti keskiviikkona ensimmäistä kertaa käytännössä, miltä sen suunnittelema uusi vuokra-asuntokonsepti näyttää.

Sato kaavailee rakentavansa pilottiprojektina Vantaan Martinlaaksoon kymmeniä 15,5 neliön kokoisia vuokrayksiöitä.

Miniasunnoissa on kuuden neliön parvi, jonka korkeus on 1,5 metriä. Pientä lattiapinta-alaa kompensoi poikkeuksellinen neljän metrin huonekorkeus. Parveke on parin neliön kokoinen.

Saton toimitusjohtajan Erkka Valkilan mukaan konseptin tavoitteena on tuoda helpotusta pienten asuntojen pulaan pääkaupunkiseudulla. Pieniä asuntoja ovat kaivanneet etenkin opiskelijat ja palvelualoilla työskentelevät.

– Olemme lähteneet kehittämään tätä ratkaisua nuorten lukiolaisten safarileireiltä saatujen kokemusten perusteella. Myös isojen palvelutyönantajien kanssa on keskusteltu, että minkä tyyppisiä asuntoratkaisuja hei kaipaisivat saadakseen työvoimaa, Valkila kertoo.

Liian kallis vai ei?

Minikämppien vuokraksi on kaavailtu noin 500 euroa kuukaudessa. Hintaa on pidetty asunnon kokoon nähden liian kovana. Valkila itse pitää vuokraa sopivana.

– Kun koko on pieni, niin asuntoihin on pyritty silti saamaan toiminnallisuutta niin, että se mahdollistaa yhden tai kahden hengen viihtyisän asumisen, Valkila perustelee.

Pilottiasuntojen rakentamisen mahdollistava kaavamuutos odottaa vielä myönteistä päätöstä. Mikäli kaavamuutos hyväksytään, huoneistokoossa poiketaan normaalista asunnon laissa määrätystä minimikoosta, joka on 20 neliömetriä.

Miniasuntojen kaavamuutoshakemukset käydään joka kunnassa läpi erikseen. Valkila uskoo, että Vantaan myönteisestä päätöksestä tulisi ennakkotapaus ja mahdollistaisi miniasuntoratkaisut myös muissa kaupungeissa.

Suosittelemme sinulle