Hyppää sisältöön

Satoja kilejä teurastetaan vuohenjuuston takia myös Suomessa

Ruotsissa tuhannet kilit menettävät henkensä vuohenjuuston takia. Vuohenliha maistuu Suomessa lähinnä maahanmuuttajille.

Kuva: Yle
Yle Uutiset

Myös Suomessa osa kileistä joutuu Ruotsin tapaan teuraalle pian syntymänsä jälkeen, koska niille ei ole käyttöä maidon- tai lihantuotannossa.

Yle Uutiset kertoi tänään, että Ruotsissa teurastetaan vuosittain vähintään 6 000 kiliä vuohenjuuston takia. Vuohien pitää synnyttää, jotta ne tuottaisivat maitoa. Samasta syystä kilien ei voida antaa imeä maitoa.

Suomessa teuraaksi joutuvien kilien määrä ei ole yhtä suuri, kertoo Milla Alanco ProAgria Etelä-Pohjanmaalta. Hän arvioi, että vuosittain teurastettavaksi joutuu vuosittain arviolta satoja kilejä. Eniten Suomessakin teurastetaan pukkikilejä.

Alancon mukaan ongelmana on, että Suomessa ei ole sellaisia vuohenlihamarkkinoita, että eläinten kasvattaminen kannattaisi. Hänen mukaansa markkinoita on kuitenkin yritetty etsiä. Vuoden alussa otettiin muun muassa käyttöön teuraskilien laatupalkkio.

Parhaiten vuohenliha maistuu Suomessa maahanmuuttajille, jotka ovat tottuneet siihen lähtömaissaan.

Suomessa on tilastojen mukaan noin 165 vuohitilaa ja niillä noin 4 300 lypsyvuohta. Lisäksi on jonkin verran vuohiin liittyvää harrastetoimintaa.

Suosittelemme sinulle