Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Taidekeskus Retretti nousee tuhkasta Gullichsenin maalauksilla – tulevaisuus täysin avoinna

Taloudellisten vaikeuksien ja muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen Retretti on siirtynyt Punkaharjun ainulaatuisesta luolastosta Savonlinnan keskustan tuntumaan Riihisaareen.

Alvar Gullichsenin maalauksia
Kuva: Elina Partio / Yle
Elina Partio
Avaa Yle-sovelluksessa

Taidekeskus Retretti yrittää tänä kesänä uutta nousua taidetapahtumien kentälle. Ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen Retretti on saanut rahoituksen kasaan ja Savonlinnan Riihisaareen kootaan näyttely taiteilija Alvar Gullichsenin maalauksista.

– Tämä on välitilinpäätös, retrospektiivi, jossa on töitäni vuodesta 1995 tähän vuoteen asti. Ehkä tässä näkyy se prosessi mistä olen tullut tähän tyyliin, mitä nyt teen, kuvailee Gullichsen näyttelyään.

Alvar Gullichsenin seinäteos
Taiteilija Alvar Gullichsen seinäteoksensa kimpussa Retretin näyttelyssä Savonlinnan Riihisaaressa. Kuva: Yle/Elina Partio

Retretin tämän kesän tilat poikkeavat varsin paljon entisestä. Retretti sijaitsi vuosikymmeniä luonnon keskellä Punkaharjulla osin maanalaisessa ja poikkeuksellisessa luolastossa, josta suuri yleisö Retretin muistaa. Nyt nahkaa yritetään luoda uudelleen perinteikkäissä museotiloissa aivan keskustan kupeessa. Taustaorganisaatio ei luolastoa kaipaa.

– Kyllä Retretti on esittänyt ennenkin näyttelytiloissa. Ei tämä muutos niin iso ole. Tietysti tämä on makukysymys, minä itse en ole ollut mikään luolastointoilija. Päinvastoin, se oli rasite, sanoo Campus Artis -säätiön puheenjohtaja Kimmo Sarje.

Tulevaisuus avoinna

Perinteikkäällä taidekeskuksella on haasteita ratkottavana, mikäli se tavoittelee näyttelyilleen entisaikojen menestystä. Sarje kertoo, että Retretti halutaan pitää Savonlinnan seudulla ja esittää jatkossa kotimaasta sekä kansainvälistä nykytaidetta. Mitään sovittua ei toistaiseksi jatkosta ole. Retretillä ei vielä ole tiedossa, missä tiloissa se jatkossa voisi toimia. 

Toinen ratkottava asia on raha. Kolme vuotta sitten konkurssiin ajautuneen Retretin pitäisi keksiä, miten tehdä toiminnasta kannattavaa.

– No siihen pyritään tiukalla taloudenpidolla sekä pienillä riskeillä, joita aina näyttelyyn liittyy, mutta nyt on hyvin tasapainossa budjetti, Sarje kertoo.

Menestysvuosinaan Punkaharjulla Retretti kuului kesän merkittäviin taidenäyttelyihin. Nyt kävijämäärätavoite on maltillinen.

– Muutama tuhat kävijää on tavoitteena. Kilpailu on nykyään niin kovaa, kun on paljon taidetapahtumia, Sarje sanoo.

Suosittelemme sinulle