Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Pukamavoidetta puremiin – helpotusta hyttysenpistoihin haetaan kyseenalaisin keinoin

Taistelu hyttysiä ja mäkäräisiä vastaan on alkanut. Paukamien hoitoon sopivat muun muassa suun kautta otettavat antihistamiinit ja kortisonivoiteet. Entä auttaako kuumotukseen ja kutinaan intiimivoide?

Hyttynen
Kuva: Yle
Riika Raitio
Avaa Yle-sovelluksessa

Sen jälkeen kun pienet ystävät ovat päässeet veren makuun, nopeaa helpotusta kutiseviin ja kipeisiin purema- ja pistojälkiin saa apteekin käsikauppahyllystä.

– Antihistamiinia tabletteina tai puikkona, viilentäviä voiteita, kortisonia, luettelee farmaseutti Riitta Mustonen Yliopiston Apteekista Jyväskylästä.

Lääkekaapin perältä löytyvään kyypakkaukseenkin voi hätätilanteessa turvautua.

– Ensiapuna, kyllä, jos esimerkiksi nilkat ovat pahasti turvoksissa eikä pääse heti lääkäriin, neuvoo Mustonen.

Lääkäriin on syytä mennä, jos turvotus ja punoitus on voimakasta tai nousee kuume. Mustosen mukaan maalaisjärki auttaa.

Antihistamiinia etukäteen

Varsinkin alkukesästä suurin osa ihmisistä saa hyönteisten pistoista voimakkaista oireita, kun iho on vielä karaistumaton talven jäljiltä.

Antihistamiinia kannattaa lääkärin mielestä ehdottomasti ottaa ennakolta, jolloin oireet jäävät yleensä lievemmiksi.

– Jos on vaikka viikonlopuksi menossa mökille ja tietää, että siellä iltanuotiolla on paljon hyttysiä ja mäkäräisiä, antihistamiinin voi aloittaa jo keskiviikkona, ohjeistaa ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Sari Huikko-Tarvainen.

Markkinoille tulee jatkuvasti uusia antihistamiineja. Osa on vain uusia kauppamerkkejä, mutta mukana on myös aivan uusia lääkeaineita.

– Lääkärin kannalta on hyvä, että valikoima laajenee. Toiset lääkeaineet sopivat toisille ja toiset toisille. Toista joku aine väsyttää ja toista ei, tietää Huikko-Tarvainen. 

Entäs intiimivoide?

Kaupungilla liikkuvien juttujen mukaan apteekista saatava rektaalivoide eli tutummin peräpukamavoide helpottaisi hyönteisten pistojen aiheuttamaa kipua ja kutinaa. Apteekissa moinen konsti lähinnä kummastuttaa.

Pukamavoiteessakin on kortisonia, mutta lääkeaine on eri kuin tavallisessa kortisonivoiteessa. Kortisonin lisäksi pukamalääkkeessä on puudutusainetta, joka voi tuntua miellyttävän viilentävänä tunteena hyttysen kurittamalla iholla.

Farmaseutti ja lääkäri eivät kuitenkaan suosittele pukamavoidetta hyönteisten puremiin.

– No ei siihen kuole, mutta ei sitä siihen tarkoitukseen mitenkään suositella, hymähtää erikoislääkäri Sari Huikko-Tarvainen.

– Parempi olisi pysytellä tarkoitukseen tehdyissä tuotteissa. Sitä paitsi pukamavoide on kolme kertaa kalliimpaa kuin tavallinen kortisonivoide, hän lisää.

Riitta Mustosta haastatteli Heli Kaski.

Suosittelemme sinulle