Hyppää sisältöön

Näätämöllä tehdään työtä lohen ja raakun hyväksi

Tänä kesänä Näätämöjoen vesistössä päästäneen käytännön toimiin muutaman vuoden kestäneen valmistelu- ja tutkimustyön jälkeen. Tarkoitus on ennallistaa kutusoraikkoja, jahka sille saadaan rahoitus varmistumaan.

Kalastaja Näätämöjoella. Kuva: Markku Seppänen
Jyri Tynkkynen

Tänä kesänä tehdään töitä Näätämöjoen vesistössä luonnonvaraisten lajien aseman parantamiseksi. Harvinaisen hyvin luonnontilaisena säilynyttä lohijokea halutaan korjata ihmisen toiminnan aiheuttamilta muutoksilta.

Itä-Suomen yliopiston tutkija Tero Mustonen kertoo, että Näätämöllä jatkuu edelleen jokiluonnon tarkkailu, jota paikalliset kolttasaamelaiset (siirryt toiseen palveluun) ovat jo tehneet jonkin aikaa yhteistyössä suomalaisten ja ulkomaisten tutkijoiden kanssa.

Tutkimuksesta pitäisi kuitenkin päästä kohta myös käytännön työhön, sillä syksyllä on tarkoitus ennallistaa lohen kutusoraikkoja Vainosjoessa. Ennallistamiseen on haettu rahaa 12 000 euroa, mutta rahoituspäätöstä ei ole vielä saatu.

Toisessa vaiheessa Vainosjoella on tarkoitus ennallistaa jokiuoma, joka ruopattiin metsätalouden käyttöä varten 1960-luvulla. Tämä työ tehtäneen vuonna 2016 tai -17, Mustonen arvioi.

Sevettijärvi on seuraava kohde, raakun kohtalo mietityttää

Toinen Näätämö-hankkeen (siirryt toiseen palveluun) kiinnostuksen kohde on Sevettijärvi ja sen lähialueen vesien kunnostus. Esimerkiksi Sevettijärven rannoilla on Mustosen mukaan eroosion syömiä hietamaita, jotka halutaan kunnostaa lähiaikoina.

Tutkijat ja paikalliset koltat aikovat myös jatkaa Näätämön raakkukannan kartoitusta tänä kesänä. Tarkoituksena on etsiä mahdollisia uusia elinalueita ja pohtia, miten vähälukuiseksi harvinaistunut Näätämön raakku (siirryt toiseen palveluun) saataisiin vielä lisääntymään.

Suosittelemme sinulle