Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Hevosenlanta on jytyä polttoainetta – kolmella hevosella lämmittää talon

Hallitusohjelmassa todetaan, että hevosenlannan käyttö energiamuotona sallitaan. Fortum kehittää jo täyttä häkää systeemiä, millä pallurat muutetaan lämmöksi.

kolme hevosta vetää tukkeja
Hevonen ei ole vain kauramoottori, se on myös lämpolaitos. Tämän kolmikon kakkuroilla lämmittäisi omakotitalon. Kuva: Yle
Pekka Mommo
Avaa Yle-sovelluksessa

Kolmen hevosen vuoden aikana tuottaman lannan energiamäärä vastaa yhden omakotitalon lämpöenergian vuosikulutusta. Fortum onkin kehittämässä uutta biopolttoainetta hevosen kuivikelannasta ja lantahuoltopalvelua talleille. Koepolttoja on tehty Järvenpäässä ja tulokset ovat lupaavia.

– Keväällä toteutetussa pilotissa oli mukana neljä tallia Espoosta ja Kirkkonummelta. Kesän ja syksyn aikana pilottia laajennetaan ja tavoitteena on saada kymmeniä talleja mukaan, kertoo konseptin kehittämisestä Fortumilla vastaava Anssi Paalanen.

Kaivattu uudistus

Tuoreessa hallitusohjelmassa todetaan, että hevosenlannan käyttö energiamuotona sallitaan. Hevostalleille lanta on kasvava ongelma, koska biohajoavan jätteen kaatopaikkakielto astuu voimaan vuoden 2016 alusta. Lantaa ei myöskään saa levittää kalteville pelloille.

Fortumin Horsepower-konseptissa se toimittaa talleille kuivikkeen ja vie lannan poltettavaksi kun säiliö on täynnä.

– Hintaa emme vielä tiedä, mutta täytyyhän sen olla talleillle houkutteleva, Paalanen sanoo.

Lähellä heinää

Järvenpäässä tehtyjen koepolttojen  perusteella hevosenlanta soveltuu hyvin energiantuotantoon tukipolttoaineeksi. Paalasen mukaan se on polttoaineena hyvin lähellä heinää.

Hevosenlanta sekotetaan talleilla puruun, turpeeseen tai olkeen. Eläinten "lantaluokituksessa" se onkin varsin miellyttävän hajuinen.

Fortum kaavailee myös vievänsä uuden konseptin ulkomaille.

– Markkinat ovat hyvät. Ruotsissa hevosia on 360 000 ja Puolassa 300 000, Paalanen valottaa.

Suosittelemme sinulle