Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Puolustusministeriön työryhmä esittää: Hornetit korvataan monitoimihävittäjillä

Työryhmä esittää, että Hornetien seuraajia pohtiva hanke käynnistetään ensi syksynä. Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) mukaan kyseessä on sen verran pitkä projekti, että lopullinen konetyypin valinta ja hankintapäätös jäävät seuraavan hallituksen tehtäväksi.

Lauri Puranen Jussi Niinistö
Työryhmän puheenjohtaja Lauri Puranen ja puolustusministeri Jussi Niinistö tiedotustilaisuudessa torstaina. Kuva: Yle
Annette Blencowe
Avaa Yle-sovelluksessa

Hornetien seuraajia pohtinut työryhmä esittää, että Hornetit korvataan tulevaisuudessa monitoimihävittäjiin perustuvalla ratkaisulla. Esityksen mukaan monitoimihävittäjien suorituskykyä täydennettäisiin ilmatorjunnalla kuten tähänkin asti on tehty.

Työryhmä ei pidä kustannustehokkaana jatkaa Hornetien elinkaarta, vaan pitää järkevänä, että Horneteilla operoidaan alkuperäisen suunnitelman mukaisesti 30 vuotta niiden hankintapäivästä, joka oli vuonna 1992.

Työryhmän puheenjohtajan, Ilmavoimien entisen komentajan, Lauri Purasen mukaan tällä hetkellä ei ole näkyvissä sellaista miehittämätöntä ilma-alusratkaisua, joka voisi korvata Hornetit.

Työryhmä esittää, että Hornetien seuraajia pohtiva hanke käynnistetään viimeistään tämän vuoden syksyllä. Tarjouspyynnöt lähetettäisiin vuosina 2017–2018. Hankintapäätös tehtäisiin vuonna 2021.

Hanke vaatii erillisrahoitusta

Työryhmän mukaan Hornetien korvaaminen on iso strateginen hanke, joka kestää noin 10 vuotta. Hanke on sen verran suuri, että se vaatii erillisrahoitusta puolustusbudjetin ulkopuolelta.

– Pelkästään puolustusbudjetilla sitä ei pystytä tekemään, vaan tämä hanke tulee vaatimaan erillisrahoitusta, Puranen sanoi työryhmän raportin luovutustilaisuudessa.

Purasen mukaan hinta tarkentuu myöhemmin, mutta tällä hetkellä on puhuttu 5–10 miljardin euron hintahaarukasta.

Työryhmä, jossa oli mukana puolustusvoimien eri asiantuntijoita, luovutti raporttinsa tänään torstaina puolustusministeri Jussi Niinistölle (ps.). Ministeri kiitteli työryhmää huolellisesta työstä.

– Esitetyt suositukset vaikuttavat järkeviltä. Tältä pohjalta on hyvä jatkaa, Niinistö sanoi raportin vastaanotettuaan.

Kyseessä on vasta niin sanotun esiselvitystyöryhmän perusselvitys myöhemmin tehtävien päätösten ja valmistelun tueksi ja keskustelun avaajaksi. Niinistö lupasi tehdä asiassa syksyn aikana päätöksen, jonka jälkeen hankkeen virallinen valmistelu voidaan aloittaa.

– Lopullinen konetyypin valinta ja hankintapäätös jäävät seuraavalla vaalikaudella istuvan hallituksen tehtäväksi, Niinistö huomautti.

Niinistö sanoi tilaisuudessa, että Venäjä ei tule tällä hetkellä kysymykseen uusien koneiden toimittajamaana johtuen EU:n pakotepolitiikasta.

Suosittelemme sinulle