Hyppää sisältöön

Christopher Leen tavannut elokuvapomo: Hänellä oli erityinen suhde Suomeen

Näyttelijä Christopher Lee vieraili Suomessa muun muassa vuonna 2002. Leen tavannut Antti Toiviainen kertoo, että näyttelijällä riitti aikaa faneille ja hänellä oli hyvä Suomi-tietous. Näyttelijälegendan kuolemasta kerrottiin torstaina.

Englantilainen näyttelijä Christopher Lee lukee punakantista Kalevalaa.
Englantilainen näyttelijä Christopher Lee tutustui aikoinaan Suomen vierailulla myös Kalevalaan. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Anne Orjala

Elokuva-alalla toimiva Antti Toiviainen tapasi näyttelijä Christopher Leen vuonna 2002 Suomessa. Leen kaksipäiväinen vierailu liittyi Taru sormusten herrasta ja Tähtien sota -elokuvien promoamiseen.

Toiviainen edusti FS Film Oy:tä ja vastasi vierailun käytännön järjestelyistä tiedottajan roolissa. Aikataulu Helsingissä oli tiukka.

– Herra oli erittäin hyvissä voimissa henkisesti ja fyysisesti ja jaksoi aamusta iltaan tehdä suunnitellun ohjelman mukaan, hän muistelee näyttelijän vierailua.

Nykyisin Svensk Filmindustrilla Ruotsissa Pohjoismaiden myynti- ja levitysjohtajana toimiva Toiviainen kertoo, että lehdistötilaisuuksien sekä haastattelujen lisäksi Lee kävi muun muassa elokuvateatteri Orionissa avaamassa hänen kunniakseen järjestetyn juhlanäytöksen.

– Sali oli täynnä viimeistä penkkiä myöden. Muistan hyvin, kun hän astui saliin, niin vieraat nousivat seisomaan ja antoivat raikuvat aplodit.

Orionista Toiviainen ja Lee lähtivät Annankadun ja Eerikinkadun kulmaan, jonne oli järjestetty fanitapaaminen ja nimikirjoitustilaisuus.

– Siellä meitä odottikin 200–300 ihmistä jonossa Hotelli Tornin kulmalle asti.

Toiviaiselle jäi tilanteesta mieleen molemminpuolinen kunnioitus fanien ja Leen välillä.

– Olimme suunnitelleet, että nimikirjoitusten jakaminen kestäisi tunnin, mutta aikataulu meni uusiksi. Se kesti kaksi tuntia, ja hän ei millään olisi halunnut lähteä fanien keskeltä jatkamaan matkaa, vaikka fanit alkoivat kiertää jonoa edestakaisin: samat naamat tulivat uudestaan ja uudestaan. Hän vaihtoi sanan jokaisen fanin kanssa, eikä hänellä ollut kiire mihinkään.

Toiviainen kertoo, että muutaman sadan fanin lauma seurasi Leetä pitkin kaupunkia koko kaksipäiväisen vierailun ajan.

– Fanien kasvoilta näkyi vilpitön ihailu ja arvostus häntä kohtaan.

Faniporukassa oli sekä hyvin nuorta kaartia että vanhempaakin väkeä.

– Fanituksessa yhdistyi monta vuosikymmentä. 

Leellä oli hyvät tiedot Suomesta

Toiviainen kertoo, että illan ohjelmassa oli myös ruokailu ravintola Saslikissa.

– Muistan hyvin, kun matkalla Hotelli Kämpistä ravintolaan hän pystyi nimeämään jokaisen rakennuksen arkkitehdin nimeltä Kasarmikadulta kun menimme. Hänellä oli erittäin hyvin tiedossa kulttuurihistorialliset tapahtumat, arkkitehdit ja taiteilijat.

Illalla Lee kutsui Toiviaisen vielä hotellille, ja he nauttivat lasilliset absinttia. Samassa yhteydessä näyttelijä kertoi, että hän juo joka ilta ennen nukkumaanmenoa lasillisen kyseistä juomaa.

– Oli erittäin ikimuistettava tilaisuus, kun istuimme siinä 10–15 minuuttia ja hän kertoi tarinoita. Hän kertoi muun muassa, kuinka on käynyt Suomessa paljon yksityishenkilönä jo 1940–50-luvuilta lähtien. Hänellä oli erityinen rakkaussuhde Suomeen, suomalaisiin ja suomalaisuuteen sekä kulttuuriin ja historiaan. Muun muassa Kalevala oli tärkeä.

Lee myös kertoi, kuinka hän saapui pienen porukan kanssa Suomeen tullakseen taistelemaan vapaaehtoisena pienen maan puolesta sodassa.

– He olivat ehtineet olla Suomessa 5–6 päivää, kun heidän apuaan kiitettiin ja ilmoitettiin, että he voivat kyllä palata takaisin kotimaahan. Hän itse sanoi, että hiihtäminen ei ollut sujuva laji.

Näyttelijä oli helposti lähestyttävä

Toiviaista hämmästytti Leen Suomi-tietoisuus ja erittäin lämminhenkinen käyttäytyminen ja suhtautuminen sekä asioihin että ihmisiin.

– Hänen arvonimensä sir kuvasti erittäin paljon kaikkea muutakin hänen olemustaan. Hän oli erittäin arvokas, helposti lähestyttävä ja piti työskentelystä ja olemisesta ihmisten ympäröimänä. Hän oli omalla tavallaan vaatimaton, mutta selkeästi tiesi oman arvonsa ja piti kovasti siitä, että oli ollut monta vuosikymmentä arvostettu näyttelijä ja myös päässyt Frankensteinin leimasta eroon noina vuosikymmeninä.

Toiviainen huomauttaa, että Lee oli myös vielä yli 80-vuotiaana mukana elokuvissa, jotka olivat aikakauden suurimpia elokuvatapauksia.

Leelle oli tärkeä myös hänen vaimonsa Birgit Krøncken mielipide. Toiviainen sopikin monista asioista liittyen vierailun aikatauluihin ja lepohetkiin suoraan Leen vaimon kanssa.

– Hän myös jokaisessa tilaisuudessa, jossa vaimo oli mukana, aina kiitti hyvin lämpimästi ja kauniisti vaimoaan.

Toiviainen uskoo, että Lee muistetaan paitsi elokuvista myös erityisesti hänen karismastaan ja henkilöstään.

Suosittelemme sinulle