Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Outokummun kaupunki vastaa Stenvallin Putin-tauluista syntyneeseen kohuun: "Näyttelyalue on lapsiperheille tarkoitettu matkailukohde"

Outokummun kaupunki ei halunnut kesänäyttelyynsä Kaj Stenvallin Putin-aiheisia tauluja. Outokummun kaupungilta kiistetään, että itärajan läheisyys olisi vaikuttanut taulujen hyllyttämiseen. Taiteilija näkee asian toisin.

Riikka Heikkilä
Avaa Yle-sovelluksessa

Kaj Stenvallin töitä on esillä tällä hetkellä Outokummun Vanhalla kaivoksella olevassa näyttelytilassa, mutta Putin-aiheisia tauluja ei ole mukana. Kulttuuriohjaaja Mika Nissinen kertoo, että poliittisesti kantaa ottavia tauluja ei haluttu mukaan näyttelyyn, koska alueella käy paljon lapsiperheitä.

– Itse asiassa eihän täällä pelätty varsinaisesti mitään, vaan käytännössä tehtiin tietoinen valinta, johtuen ihan siitä, että Vanhan kaivoksen alue on lapsiperheille tarkoitettu matkailukohde. Emme halunneet profiloitua poliittisesti kantaa ottavien taulujen tiimoilta.

– Meidän pääsekvenssi on lapsiperheet ja katsottiin, että ankka-hahmoiset tai Disney-hahmoiset taulut palvelevat tällä hetkellä parhaiten meidän asiakkaita, Mika Nissinen toteaa.

Emme halunneet profiloitua poliittisesti kantaa ottavien taulujen tiimoilta.

Kulttuuriohjaaja Mika Nissinen

Olisivatko lapset sitten säikähtäneet teosten Putinia?

– En usko, eihän tauluissa sillä tavalla ole mitään pelottavaa. Lapset tuskin olisivat edes ymmärtäneet tauluissa olevaa sanomaa taikka sitä mitä taiteilija niissä itse näkee. Mutta kuitenkin puhutaan globaalista, poliittisesta aiheesta ja henkilöstä, niin teimme tietoisen valinnan, että emme pyydä tauluja tähän näyttelyyn, Nissinen perustelee.

Stenvallin mukaan itärajan läheisyys vaikutti päätökseen

Stenvall on maalannut Putin-aiheisia tauluja reilun vuoden ajan. Taiteilijan mukaan Outokummun kaupungin päätöksessä näkyy itärajan läheisyys. Hänen mielestään Putin on ylipäätään arka aihe suomalaisessa näyttelyinstutuutiossa.

Outokummun kulttuuriohjaaja Mika Nissisen mukaan maantieteellisellä sijainnilla ei ole mitään tekemistä näyttelyyn liittyvien päätösten kanssa.

– Ei maantieteellisellä sijainnilla todellakaan ole mitään sijaa tässä päätöksessä. Näyttelytoimintaa kehitetään, ja tarkalla sillmällä ja herkällä korvalla kuunnellaan taidekenttää jatkossakin siinä suhteessa, että saadaan seuraavia näyttelyitä ja todellakaan kantaa ottavat näyttelyt eivät ole poissuljettuja.

Maantiede on maantiedettä ja sillä ei tässä tapauksessa ole mitään tekemistä.

Mika Nissinen

– Kaj Stenvall oli oikea henkilö avamaan näyttelytilan, ensimmäisen päänäyttelyn Vanhalla kaivoksella, Nissinen sanoo.

– Samallalaillahan voisi ajatella, että länsirannikolla ei voisi johonkin toiseen henkilöön liittyviä töitä näyttää. Maantiede on maantiedettä ja sillä ei tässä tapauksessa ole mitään tekemistä, Nissinen jatkaa.

Kaj Stenvallin "Kalervo salsaa" -näyttely on avoinna Outokummussa Malmitalon yläkerrassa 31.8. saakka. 

Suosittelemme