Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Yhdysvallat siirsi lisää vankeja pois Guantanamosta

Kuusi yli vuosikymmenen vankina ollutta jemeniläistä lähetettiin Omaniin uudelleensijoitettaviksi. Yhdysvaltain puolustusministeri kertoi viikko sitten valmistelevansa esitystä kiistellyn vankileirin sulkemiseksi.

Yhdysvaltain laivastotukikohta Guantamo Bayssa Kuubasa.
Kuva: Chantal Valery / AFP
Katriina Töyrylä
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvallat on siirtänyt Guantanamon vankileiriltään kuusi jemeniläistä Omaniin uudelleensijoitettaviksi, puolustusministeriö Pentagon kertoo. Jemeniläiset viettivät kiistellyllä vankileirillä yli vuosikymmenen.

Jemeniläiset siirrettiin pois Guantanamosta noin viikko sen jälkeen, kun Yhdysvaltain puolustusministeri Ashton Carter oli kertonut valmistelevansa yhdessä Valkoisen talon kanssa esitystä Guantanamon leirin sulkemiseksi.

Presidentti Barack Obama lupasi sulkea leirin jo noustessaan presidentiksi vuonna 2008.

Yhdysvallat perusti Kuubassa Guantanamo Bayn tukikohdassa sijaitsevan vankileirin vuonna 2002 presidentti George W. Bushin valtakaudella. Sinne lähetettiin terrorismista epäiltyjä vankeja sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli julistanut aloittavansa terrorismin vastaisen sodan syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen.

Muun muassa ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet leiriä, jossa vankeja on pidetty vuosikausia ilman oikeudenkäyntiä ja tuomiota.

Vankileirillä on nyt 116 vankia, kun Obaman kauden alkaessa heitä oli 242 ja enimmillään lähes 800.

Tänä vuonna vankileiriltä on siirretty muualle 11 vankia, jotka ovat kaikki jemeniläisiä. Yhdysvallat ei lähetä jemeniläisiä Jemeniin maan epävakauden takia, vaan etsii muita sijoitusmaita.

Jäljelläolevista vangeista 51 on hyväksytty siirrettäviksi pois Guantanamosta. Heistä 43 on jemeniläisiä.

Suosittelemme