Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Ukrainan alasampuma tiedustelulennokki Venäjän aseteknologian huippua – Vahva näyttö Venäjän erikoisjoukkojen läsnolosta Ukrainassa

Ukrainan armeijan alasampuma tiedustelulennokki edustaa Venäjän aseteknologian absoluuttista huippua, ja niitä on vain Venäjän armeijan käytössä. Ainoastaan erikoisjoukot pystyvät operoimaan ilma-alusta. Tutkijaryhmä Bellingcat tutustui noin 6 miljoonan dollarin arvoiseen ilma-alukseen Kiovassa.

Antti Kuronen
Avaa Yle-sovelluksessa

Toukokuun puolivälissä Ukrainan armeija onnistui ampumaan alas yhden sen ilmatilassa pörräävistä tiedustelulennokeista. Se tapahtui Avdiivkassa Donetskin pohjoispuolella, eli Ukrainassa noin 150 kilometrin päässä Venäjän rajasta.

Internetin tutkijaryhmä Bellingcat pääsi tutustumaan miehittämättömään ilma-alukseen Ukrainan teknologisessa instituutissa Kiovassa. Varajohtaja Serij Grynenkon mukaan kyseessä on Venäjän tuottama Forpost-mallinen tiedustelulennokki.

– Löysimme laitteen tunnuslevyn, jossa sanotaan, että se on valmistettu Uralin siviililentotehtaalla (Ural Works of Civil Aviation). Sen tuotantonumero on 923, kertoo Serij Grynenko Bellingcat-ryhmän haastattelussa.

Lennokki ei voi olla kenenkään muun kuin Venäjän armeijan operoima.

Serij Grynenko

Alus edustaa Venäjän aseteollisuuden huippua. Itse lennokin arvioidaan olevan noin kuuden miljoonan dollarin arvoinen. Sen ohjaamiseen tarvitaan lisäksi hyvin arvokasta teknologiaa maanpinnalla. Asiantuntijan mukaan laitteen käyttö ja hallinta vaatii erikoisosaamista, jonka oppiminen kestää ainakin vuoden.

– Ilma-aluksessa käytetty laitteisto on meillä tallessa. Noin kuusimetrinen lennokki voi lentää jopa 6 000 metrin korkeudessa ja sitä voi ohjata noin 250 kilometrin etäisyydeltä. Olen vakuuttunut, että Donetskin ja Luhanskin kansantasavaltojen joukoissa ei ole henkilöitä, jotka pystyisivät operoimaan tätä huipputeknologiaa, toteaa Serij Grynenko.

Hän arvioi, että lennokkeja todennäköisesti operoidaan Ukrainan kapinallisalueiden maaperältä, vaikka kantama juuri riittäisi niiden ohjaamiseen Venäjältäkin.

Lennokit paljastavat Ukrainan tykistön

Laitteen tunnuslevyssä sanotaan, että se on valmistettu Uralin siviililentotehtaalla. Sen tuotantonumero on 923.

Serij Grynenko

Lennokit ovat tehokkaita tiedusteluaseita. Niiden avulla Venäjän tukemat kapinalliset ovat onnistuneet  täsmällisesti paikallistamaan Ukrainan asemapaikat.

– Yleensä kun havaitsemme näitä lennokkeja ilmassa, sitä seuraa täsmäpommitus asemiimme, sanoo nimettömänä pysyvä ukrainalaistaistelija Bellingcatin haastattelussa.

Tiedustelulennokki ammuttiin alas samana päivänä, kun Ukrainan armeija onnistui vangitsemaan kaksi Venäjän armeijan erikoisjoukkojen sotilasta. Sotilaat otettiin kiinni Luhanskin alueella, tiedustelulennokki ammuttiin alas Donetskissa.

Kyseessä on Israelin kehittämä lennokkimalli, jota Venäjä valmistaa omaan käyttöönsä lisenssillä. Forpost-lennokkeja on ainoastaan Venäjällä, muualla valmistetuilla versioilla on eri nimi.

– Tässä lennokissa olivat tallella kaikki tiedot tunnistelevyä myöten. Se ei voi olla kenenkään muun kuin Venäjän armeijan operoima, toteaa Serij Grynenko Ukrainan teknologisesta instituutista.

Korjaus 14.6. klo 12.50: Kyseessä on israelilainen lennokkimalli, jota Venäjä valmistaa lisenssillä, eikä toisinpäin, kuten jutussa aiemmin luki.

Suosittelemme sinulle