Hyppää sisältöön

Niinistö: Selvittely kaatuu väärään syliin

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan Etyjin kokouksen pitäminen muualla kuin Etyjin kotikaupungissa Wienissä olisi pitänyt huomioida pakotteita laatiessa.

Ylen A-studio vieraili Kultarannassa. Kuva: Yle

Ylen A-studiossa vierailleen tasavallan presidentin Sauli Niinistön mukaan venäläisdiplomaattien matkustusasioiden selvittely olisi kuulunut Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin tehtäväksi.

Asianajoaikoina on tullut muiden juttuja hoidettua ennenkin.

Sauli Niinistö

– Se kaatuu kyllä väärään syliin, koska Etyjin itsensä ja parlamentaarisen kokouksen olisi tietysti pitänyt aikanaan jo pitää huoli siitä, ettei tule ongelmia tässä suhteessa, Niinistö totesi.

Etyj on kutsunut Venäjän duuman puhemiehen Sergei Naryshkinin Etyjin Helsingin kokoukseen heinäkuussa, mutta Naryshkin on EU:n asettamien Venäjän vastaisten pakotteiden takia matkustuskiellossa. Myös muitakin Venäjän delegaation jäseniä, jotka ovat kokouksen jäseniä, on kieltolistalla.

– Vähän tuntuu siltä, ettei sen enempää Etyj kuin EU:kaan, joka kieltää [saapumasta EU:n alueelle], tätä tilannetta selvitä, niin silloin se tuli tähän syliin. Mutta on asianajoaikoina tullut muiden juttuja hoidettua ennenkin, Niinistö kuittasi.

Sanktiopäätöksiä tehdessä Etyjin jäsenten pääsy Etyjin kotipaikalle Itävallan Wieniin turvattiin, mutta niissä ei huomioitu tilannetta, jossa kokous pidettäisiinkin muualla. Vaarana on, että kokousta ei voida pitää.

– Etyjin omissa säännöissä sanotaan, että ellei kaikkia kokouksen jäseniä ole kutsuttu, niin kokousta ei voida pitää, ja kutsu varmasti tässä tapauksessa tarkoittaa sitä, että pääsee ihan perille asti estämättä, Niinistö arvioi.

Suosittelemme sinulle