Hyppää sisältöön

Etyk-sotkussa toimitaan isolla riskillä

Etykin juhlakokouksen on toivottu muodostavan uuden sillan Venäjän ja USA:n välille. Venäläispoliitikkojen maahantulon estäminen voi kuitenkin vesittää mahdollisuuden.

Eduskunnan entinen puhemies ja SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma kommentoi pian alkavaa Etyk-kokousta Ylelle. Kuva: Yle

Pitkään valmistellusta Etykin 40-vuotisjuhlakokouksesta Helsingissä 5.–9.7. on tulossa kovaa vauhtia diplomaattinen mahalasku Suomelle.

Venäjän delegaation jäseniä, kuten Venäjän duuman puhemies Sergei Naryshkin, on EU:n pakotteiden takia matkustuskiellossa.

Asiasta on noussut iso sotku, jota selvitellään pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan valtioneuvoston kansliassa, ulkoministeriössä ja jopa tasavallan presidentin kansliassa.

– Ei sitä millään listalla ole, mutta sitähän ei koskaan tiedä mitä käytävillä puhutaan, sanoi ulkoministeri Timo Soini (ps.) ensi maanantain EU-ulkoministerikokouksessa käsiteltävistä asioista.

Siellä matkustuskiellossa olevien asiaa pitäisi käsitellä, mikäli halutaan esimerkiksi väliaikaisesti höllentää Venäjän vastaisia matkustuskieltopäätöksiä.

Vielä eilen maanantaina Soini oli optimistinen sen suhteen, että Naryshkin pääsee kokoukseen.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö närkästyi Kultaranta-keskusteluissa maanantaina siitä, että ongelma on tipahtanut hänen syliinsä.

Sipilä kertoi tänään, että Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin keskustelisivat asiasta Moskovassa tänään tiistaina. Etyk-kokouksen osallistumisongelma ei ole presidenttien ratkaistavissa, vaan EU:n ja Etyjin.

Ongelma olisi pitänyt huomata jo kauan sitten, kun tilanne Venäjän kanssa on jatkuvasti kiristynyt.

"Ei ole hyvää mainosta meillekään"

Eduskunnan entinen puhemies ja SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma toivoo, että hallitus tekee kaikkensa, jotta Venäjän valitsemat edustajat pääsevät Etykin juhlakokoukseen.

– Toimitaan isolla riskillä. Jos keskeinen Etyjin perustajiin kuuluva maa ei voi lähettää omia edustajiaan Helsinkiin, niin onhan se aika iso uutinen, ja on selvää, että siitä jää aika iso kivi kenkään pitkäksi aikaa Etyjille, eikä ole meillekään hyvää mainosta, sanoo Heinäluoma.

– Se, että toiset maat päättävät toisen maan edustajista, on tietysti kestämätön tilanne. Jos vuoropuhelua halutaan ja on kysymys kansainvälisestä kokouksesta, on hyväksyttävä se, että jokainen maa valitsee omat edustajansa. Vuoropuhelua ei voi olla, jos emme tapaa toisiamme, muistuttaa Heinäluoma asettuen tässä presidentti Niinistön kannalle.

Heinäluoma uskoo, että jos Suomi tekee asiassa esityksen, EU päätyy järkevälle kannalle.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin yleiskokouksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) ei halunnut arvioida juhlakokouksen menestystä, koska henkilöasia on vielä kesken.

40 vuotta sitten Helsingissä pidettyä Etyk-kokousta pidetään liennytyksen riemuvoittona idän ja lännen vastakkainasettelun vähentämisessä. Juhlaistunnosta on toivottu uutta siltaa Venäjän ja Yhdysvaltojen kiristyneisiin väleihin.

Suosittelemme sinulle