Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Suomi taipui enemmistöön: Turvapaikanhakijoiden jakaminen EU-maihin yhä mahdollista

Suomi ei noussut vastustamaan turvapaikanhakijoiden uudelleensijoittamista tämänpäiväisessä EU:n sisäministerikokouksessa. Sisäministeri Petteri Orpon mukaan jäsenmaiden enemmistö oli vastuun jakamisen kannalla.

Italian rannikkovartiosto auttoi Libyasta lähteneitä pakolaisia Välimerellä.
Italian rannikkovartiosto auttoi Libyasta lähteneitä pakolaisia Välimerellä 22. huhtikuuta. Kuva: Alessandro Di Meo / EPA
Jenny Matikainen
Avaa Yle-sovelluksessa

EU:n sisäministerit päättivät tänään jatkaa Välimeren ylittävien turvapaikanhakijoiden uudelleensijoittamisen valmistelua. EU-komissio haluaisi keventää Kreikan ja Italian taakkaa jakamalla Välimeren ylittäviä turvapaikanhakijoita EU-maiden kesken.

–Neuvoston maiden selkeä enemmistö tuki komission esitystä, jonka mukaan hätätilapykälän käyttöönoton kriteerit täyttyvät, ja neuvosto antoi jatkovaltuutuksen valmistella asiaa eteenpäin, sisäministeri Petteri Orpo (kok.) kertoi kokouksen jälkeen.

Suomi on vastustanut pakkosijoittamista, mutta taipui tänään enemmistön puolelle.

– Kun neuvoston enemmistö oli tätä mieltä, totesimme, että olemme mukana valmistelussa, jotta pystymme vaikuttamaan niihin perusteisiin, joilla siirtoja tehdään.

Orpon mukaan on tärkeä varmistaa, että jos päätös tulee voimaan, se on määräaikainen.

Italia pysyi rauhallisena

Pakolaistaakan alla painiva Italia hermostui kokouksen alla muille EU-maille, jotka sen mielestä pakoilevat yhteistä vastuuta.

Italia on muun muassa uhannut päästää turvapaikanhakijat rajojensa yli, jos muut maat eivät suostu ottamaan osaa lähinnä Pohjois-Afrikasta tulevista siirtolaisista.

Orpon mukaan Italia ei toistanut uhkailujaan tänään.

– Koen, että se oli heidän tapansa kohdistaa huomiota siihen katastrofaaliseen tilanteeseen, joka heidän rajoillaan on. Uskon, että keinovalikoima, jota nyt lähdetään valmistelemaan, oli heille riittävä vastaus tässä vaiheessa.

Asiaa käsitellään seuraavan kerran EU:n huippukokouksessa juhannuksen jälkeisellä viikolla.

Suosittelemme