Hyppää sisältöön

Pakolaisten määrä ennätyslukemissa – ja määrä kasvaa nopeammin kuin koskaan

Vuoden 2014 lopussa kodeistaan paenneita oli lähes 60 miljoonaa. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n raportin mukaan tahti kiihtyy ennätyksellisen nopeasti.

Pakolaisia kalastusveneessä Välimerellä kesäkuussa 2014. Italian rannikkovartiosto pelasti pakolaiset hetki kuvan ottamisen jälkeen. YK:n mukaan Pohjois-Afrikan ja Italian välinen merialue on maailman vaarallisin siirtolaisten käyttämä pakoreitti. Kuva: Massimo Sestini / Italian rannikkovartiosto

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n torstaina julkaisema pakolaisraportti on varsin synkkää luettavaa. Vuoden 2014 lopussa pakolaisia oli maailmanlaajuisesti 59,5 miljoonaa, eli enemmän kuin koskaan aiemmin YK:n tilastohistoriassa. Kasvua tuli vuodessa yli kahdeksan miljoonaa, joka sekin on vuositasolla suurin koskaan rekisteröity lukema. Kymmenen vuotta sitten pakolaisia oli 37,5 miljoonaa.

Luvuissa ovat mukana maasta paenneet pakolaiset, maan sisäiset pakolaiset sekä turvapaikanhakijat.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Maailman pakolaiset muodostaisivat Italian kokoisen valtion

Pakolaismäärän selvä kasvu alkoi vuonna 2011, jolloin Syyriaa yhä riivaava sisällissota alkoi. Viime vuonna pakolaisten määrä kasvoi joka päivä 42 500:lla. Helsingin Olympiastadion vetää lähes 40 000 ihmistä, joten kaikki eivät edes mahtuisi stadionille istumaan.

Jos kaikki maailman pakolaiset muodostaisivat valtion, olisi se väkiluvultaan maailman 24. suurin, heti Italian jälkeen.

– Sodat ja konfliktit näkyvät selvästi vuoden 2014 tilastoissa. Suuri osa viime vuosina käynnistyneistä konflikteista on yhä käynnissä ja tuottaa uusia pakolaisia. Pakolaisten määrä kasvaa hämmästyttävän ja pelottavan nopeasti, sanoo tiedotuspäällikkö Markku Aikomus YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n Baltian ja Pohjoismaiden aluetoimistosta.

Syyrian sisällissota ja Itä-Ukrainan konflikti näkyvät selvästi tilastoissa. Vuonna 2014 eniten ulkoisia ja sisäisiä pakolaisia oli Syyriassa, noin 11,6 miljoonaa. Ukrainassakin kotinsa jättäneitä on jo yli miljoona. Yli puolet maailman kaikista pakolaisista on lapsia.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

– Viiden vuoden aikana on syttynyt 15 konfliktia. Kansainvälinen yhteisö ei ole onnistunut estämään konfliktien syntyä, eikä se toisaalta ole kyennyt saamaan niitä päätökseen, Aikomus sanoo.

Moni lähtee, vain harva palaa

Konfliktien pitkittyminen tarkoittaa sitä, että pakolaisina jo vuosikymmeniä olleet eivät välttämättä pääse palaamaan kotiin ja he näkyvät yhä tilastoissa. Vuonna 2014 kotiin pääsi palaamaan vain 126 800 pakolaista. Luku ei ole ollut yhtä pieni 31 vuoteen.

Pakolaisten määrän jyrkästä kasvustahuolimatta pakolaiset jakautuvat maailmalla edelleen epätasaisesti. Vuoden 2014 lopussa eniten pakolaisia oli Turkissa, lähes 1,6 miljoonaa. Ylivoimainen enemmistö heistä on Syyrian pakolaisia. Valtaosa, eli 86 prosenttia, pakolaisista pakenee kuitenkin kehitysmaihin.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

– Monilla pakolaisia vastaanottavilla mailla on vaikeuksia tuottaa peruspalveluja omille kansalaisilleen. Tärkeää olisikin tarjota myös näille maille humanitaarista apua, Aikomus sanoo.

– Esimerkiksi Libanon on ottanut vastaan 1,2 miljoonaa Syyrian pakolaista. Tämä tarkoittaa, että yli 20 prosenttia Libanonin kokonaisväestöstä on pakolaisia, Aikomus sanoo.

Aikomus peräänkuuluttaakin humanitaarista solidaarisuutta.

– Avustusohjelmille ei ole riittävästi rahoitusta, joten ihmisille ei voida taata edes peruspalveluja. Myös kehitysapua tarvitaan ehdottomasti lisää, Aikomus linjaa.

Markku Aikomuksen mukaan esimerkiksi Eurooppa voisi raottaa oveaan pakolaisille nykyistä avokätisemmin. Vain pieni osa pakolaisista pääsee Eurooppaan.

– Syyrian pakolaisista vain kuusi prosenttia on päässyt Eurooppaan, koska Eurooppaan on niin vaikea päästä.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Myös vuodesta 2015 tulossa synkkä

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n Markku Aikomus ei näe lyhyen aikavälin ratkaisua yhä kasvavaan pakolaisongelmaan. Suurin syy on se, että maailman suuret konfliktit eivät ole osoittamassa laantumisen merkkejä.

– Näyttää valitettavasti siltä, että pakolaisia tulee lisää ja kärsimys maailmassa kasvaa, Aikomus arvioi.

Afganistanilainen pakolaisperhe odottaa rekisteröintiä Kreikassa Lesvosin saarella. YK:n pakolaisjärjestön raportin mukaan yli puolet maailman pakolaisista on lapsia. Kuva: G. Moutafis / UNHCR

Aikomuksen mukaan vuonna 2015 tulisikin keskittyä miettimään keinoja, joilla pakolaisia ja turvapaikanhakijoita voisi ohjata turvallisemmin ja tasaisemmin useisiin kohdemaihin.

– Euroopan komissio on ehdottanut, että pakolaisten ja siirtolaisten etsintää Välimerellä olisi tehostettava. Tämä on erittäin ajankohtainen ehdotus. Vastuuta turvapaikanhakijoista täytyisi jakaa myös Euroopan sisällä. Esimerkiksi Eurooppaan tulleista Syyrian pakolaisista Ruotsi ja Saksa ovat ottaneet vastaan suurimman osan, Aikomus sanoo.

Suosittelemme sinulle