Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Kotimaista avomaan mansikkaa ei saa kaikkialla juhannuspöytään – Yle vertasi mansikan ja perunan torihintoja eri puolilla Suomea

Kotimaista avomaan mansikkaa ei välttämättä löydy juhannuspöytiin Keski- ja Pohjois-Suomessa, sillä kylmä alkukesä on hidastanut sadon kypsymistä. Katso taulukosta, miten mansikan ja perunan torihinnat vaihtelevat eri puolilla Suomea.

Kotimaista mansikkaa.
Kuva: Anne Hämäläinen / Yle
Anna Takala,
Anna Hurtta
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kotimaisen mansikan litrahinnat vaihtelevat 5–13,8 euron välillä Suomen toreilla. Yle Uutiset vertaili mansikan ja varhaisperunan torihintoja eripuolilla Suomea.

Vertailun halvin kotimainen mansikka löytyi Porin kauppatorilta, jossa mansikkalitran sai 5 eurolla. Kyseessä on tosin kasvihuonemansikka. Avomaan mansikka on vielä harvinaista herkkua ja siksi myös kasvihuonemansikkaa selvästi kalliimpaa. Kotkan torilta kotimaista avomaan mansikkaa sai 13,8 eurolla/litra.

Avomaan mansikkaa lähinnä Etelä-Suomessa

Kylmä ja sateinen alkukesä on hidastanut mansikkasadon kypsymistä. Juhannuksena kotimaista avomaan mansikkaa saadaan lähinnä Etelä-Suomessa sekä muutamissa paikoissa Keski-Suomessa, arvioi Hedelmän ja marjanviljelijäin liiton puheenjohtaja Ismo Ruutiainen.

– Varsinkin alkuvaiheessa mansikan hinnassa on paljon aluevaihtelua. Pohjois- ja Keski-Suomessa tarjonta on aluksi niukkaa, mikä voi nostaa avomaan mansikan hintoja.

Koko maassa avomaan mansikkasadoista pitäisi päästä nauttimaan juhannuksen jälkeen. Pääsato kypsyy heinäkuun puolen välin tienoilla.

Sää ei juuri vaikuta perunan hintaan

Varhaisperuna ei ole yhtä altis hintavaihteluille kuin mansikka, mutta senkin hinta putoaa kesän edetessä. Nyt halvimmat kotimaiset varhaisperunat löytyivät Turun kauppatorilta, josta kotimaista Timoa sai 2 eurolla/litra.

Timo on aikaisin perunalajike, ja sen pääsatokausi on nyt käynnissä. Hieman hitaampaa Siikliä ei ole vielä monella torilla myynnissä, mikä näkyy myös hinnassa: Kokkolassa ja Porissa Siikli maksaa kauppatorilla 8 euroa/litra. 

– Sää vaikuttaa perunan hintaan yllättävän vähän. Varhaisperunan hinta laski jo viime viikolla aika voimakkaasti, vaikka määrän puolesta hinta olisi voinut pysyä vakaana. Perunan hinta näyttäisi menevän ennakkoon lukkoon lyödyllä aikataululla, vaikka pääsatokausi vaihtelisikin, kertoo MTK:n kasvinviljelyasiamies Antti Lavonen.

Yleensä varhaisperunan pääsatokausi osuu kesäkuun alkupuolella. Tänä vuonna varhaisperuna olivähän myöhässä.

Jos hinta ei miellytä, tingi

Torikaupassa varhaisperunaa ostetaan viimeistään juhannuksena.

– Juhannus on käännekohta. Silloin monen on pakko ostaa varhaisperunaa, vaikka siihen asti olisikin vain katseltu hintoja. Ja kun varhaisperunaan kerran siirtyy, ei paluuta ole, sanoo Tori- ja markkinakaupan keskusjärjestön hallituksen puheenjohtaja Mauno Laihonen.

Jos perunan tai mansikan hinta ei miellytä, aina voi yrittää tinkiä, Laihonen opastaa.

– Tinkiminen kuuluu torille. Mansikassa ja perunassa ihmiset kysyvät esimerkiksi, mikä on hinta, jos siihen laittaa sen ja sen verran lisää. Ei kauppias ota siitä pahakseen.

Ylen torihintavertailussa oli mukana 23 toria ympäri Suomen.

Tarkastele torien hintoja

Voit järjestää tietoja sarakeotsikoista.

Suosittelemme