Länsi-uudellamaalla sijaitseva Raaseporin linna perustettiin tiettävästi vuonna 1375. Linna oli Ruotsin kuninkaan tärkein hallintokeskus Suomessa parin sadan vuoden ajan.
Linnassa oli vain parinkymmenen sotilaan joukko, mutta laatu korvasi määrän.
– Raskaasti aseistettu ja panssaroitu ritari hevosen selässä oli tehokas ase, kertoo Länsi-Uudenmaan maakuntamuseon johtaja Dan Lindholm.
Linnassa asui noin neljäkymentä henkeä. Kirjuri oli yksi arvostetuimmista henkilöistä, mutta myös oluenpanijalla oli keskiajalla tärkeä rooli. Suurinta valtaa käytti linnanvouti, kuten 1400-luvulla elänyt Lars Axelsson Tott.
– Tott on jäänyt historian kirjoihin perhetragedian vuoksi. Hänen vaimonsa ja lapsensa hukkuivat, kun he matkustivat Raaseporin linnaan keskiajalle tyypillisellä holkkilaivalla, Hanneke Vromenilla. Tammisaaren edustalla on monia hankalia paikkoja. Laiva kaatui ja upposi.
Lindholm uskoo, että keväällä Jussarön edustalta löydetty hylky voi olla juuri se alus, jossa Tottin vaimo Kaarina matkusti poikansa kanssa.
– Kyllä se mitä todennäköisimmin on sama myyttinen hylky, jota on etsitty todella kauan, Lindholm sanoo.
Ylelliset esineet kertovat vauraudesta
Tottin kaudella Raaseporin linna voimistui ja laajeni. Linnan sisäisestä elämästä on ollut jo aiemmin paljon tietoa, mutta tämän kesän kaivauksissa on tutkittu linnan itäpuolella sijaitsevaa Linnanmalmia. Linna ei olisi voinut toimia ilman sen alueella asuvia ihmisiä.
– Raaseporin linnaa ympäröivät maat ovat kuin avoin kirja tutkijoille. Esimerkiksi Turun linnan ympäristö on osittain jäänyt kasvaneen kaupungin alle, mutta Raaseporissa elämisen jäljet ovat jääneet kuta kuinkin samoille sijoille kuin keskiajalla. Kaivauksissa on löydetty rahoja, nuolenkärkiä ja talousesineitä.
Tutkimukset paljastavat, että linnan ympärillä oli aktiivista toimintaa, kuten peltoja, sepänpaja, karjalato sekä teurastamo. Ravinnosta voi päätellä, että Raaseporin linnan alueella elettiin vähän paremmin kuin muualla, sillä liha oli keskiajalla harvinaista herkkua.
– Luumurskaa on löydetty todella paljon. Ihmiset söivät paljon nautaa, sikaa ja tietysti kalaa, kuten haukea, koska elettiin rannikolla.
Myös linnalle johtavan tien varrella sijainnutta rakennusta on tutkittu lisää. Sieltä on löydetty talousesineitä, kuten Saksasta tuotua kivikeramiikkaa. Ylellisimpiin esineisiin kuuluvat böömiläiset lasipikarit, joista on säilynyt palasia. Harvinaisin löytö on kuitenkin stylus eli keskiaikainen kirjoituspuikko.
– Styluksella kirjoitettiin vahatauluun. Niitä ei usein löydy Suomesta, sillä vain harvat olivat täällä kirjoitustaitoisia.
Raaseporin linnan kulta-aikaa kesti pari sataa vuotta. 1550-luvulle tultaessa linna oli kuitenkin käynyt jo vanhanaikaiseksi ja se hylättiin tarpeettomana. Samalla hallinto siirrettiin Helsinkiin.