Hyppää sisältöön

Darude: "Jos tietäisin Sandstormin salaisuuden, tekisin niitä sata lisää"

Vuonna 1997 Ville Virtanen oli aivan tavallinen satakuntalainen nuorimies juhannusjuhlissa Eurassa. 18 vuotta myöhemmin kolme miljoonaa kopiota myyneen Sandstorm-hitin tekijä palasi Sieravuoren juhannukseen pääesiiintyjäksi.

Kuva: Ari Welling / Yle

Ville ”Darude” Virtanen seisoskelee Eurassa Sieravuoren lomakylän kivinavettaravintolan pihalla hyväntuulisena.

– Tästä taitaa olla kotikonnuille Hinnerjoelle parisenkymmentä kilometriä. Melkein kuin kivellä heittäisi, veistelee Virtanen.

Vuonna 1997 samoilla juhlilla oli hurja meininki. Sieravuoren juhannus oli kasvamassa liian suureksi ja pian samat juhlat pidettiinkin jo Raumalla. Sieravuori oli legendaarisen RMJ:n, Raumanmeren juhannuksen, edeltäjä.

– Olin täällä ihan tavallisena jampppana ja diggailin muun muassa Sound of R.E.L.S:siä. Hassua, että nykyään voin kutsua bändin nokkamiestä, Ressu Redfordia ystäväkseni, sanoo Virtanen.

Sandstormin menestys on mysteeri

Kukapa ei muistaisi Daruden hittiä Sandstorm 15 vuoden takaa.

Kuva: Ari Welling / Yle

Sandstormia on myyty peräti kolme miljoonaa kappaletta ja se on yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä instrumentaalikappaleista. Ville Virtanen ei osaa selittää, miksi juuri Sandstormista tuli jättimenestys.

– Olen analysoinut tuota kappaletta ja muita hittikappaleita loputtomiin. Multa on kysytty, että mikset ole tehnyt toista samanlaista. Jos tietäisin, mikä on sen salaisuus, tekisin niitä tietysti sata lisää, vitsailee Virtanen.

Sandstorm soi yhä esimerkiksi Yhdysvalloissa lähes kaikissa merkittävissä urheilutapahtumissa.

– Yksi syy menestykseen on varmasti se, että se vetoaa kaikkiin, vauvasta vaariin. Mutta kyllähän se on pakko myöntää, että koko biisi oli jonkinlainen ”happy accident”, tuumaa Virtanen.

Uusi levy julki kesän lopulla

Virtanen on juuri saanut valmiiksi uuden levynsä. Se julkaistaan elokuun puolessa välissä.

– Kyllä se kuulostaa ihan aidolta Darudelta, ainakin osittain. Paljon olen tosin mennyt instrumentaalista lauletun musiikin suuntaan, sanoo Virtanen.

Kuva: Ari Welling / Yle

Uuden levyn ensimmäinen single Beautiful Alien julkaistiin videopalvelu YouTubessa aprillipäivänä. Kappaleen julkistus sai huimaa lisänostetta YouTuben aprillipilasta. Tuolloin videopalvelu tarjosi jokaiseen tehtyyn hakuun vastauksena Daruden Sandstormia.

- Olishan se hienoa sanoa, että sain ihan itse aikaiseksi tuommoisen promokampanjan. Mutta kyllä YouTubesta soitettiin minulle. Ja kun YouTube soittaa, ei puheluun todellakaan vastata kieltävästi, myhäilee Darude.

Koti löytyi Suomesta

Darude asui vuosikaudet USA:ssa. Muutama vuosi sitten hän muutti yhdysvaltalaisen vaimonsa ja pienen poikansa kanssa takaisin Suomeen. Koti löytyi Turun seudulta.

Virtasen vaimon äiti on syntyjään ruotsalainen. Näin ollen juhannuskaan ei ollut aivan outo käsite ennen muuttoa Suomeen.

– On nämä kokkojen polttamiset silti vähän outoa. Kun ajoimme kuoppaista hiekkatietä Sieravuoreen, vaimo pyöritteli vähän päätään, että mihin ihmeeseen sitä ollaan menossa, vitsailee Virtanen.

Suosittelemme sinulle