Hyppää sisältöön

Mihin katoavien ammattien työntekijät siirtyvät? – Kuusi supistuvaa ammattiryhmää

Etlan tutkimuksen mukaan supistuvista ammattiryhmistä parhaiten ovat onnistuneet siirtymään muille aloille toimistotyöntekijät.

Kuva: Yle

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla on tunnistanut tuoreessa tutkimuksessaan (siirryt toiseen palveluun) kuusi supistuvaa ammattiryhmää. Tutkimuksessa selvitettiin, mihin työntekijät siirtyvät katoavilta aloilta.

Kuusi supistuvaa ammattiryhmää:

1. Toimistotyöntekijät

2. Konepaja- ja valimotyöntekijät

3. Muut valmistustyöntekijät

4. Puun- ja paperinjalostuksen prosessityöntekijät

5. Kumi-, paperi- ja tekstiilityöntekijät

6. Teollisuustuotteiden kokoonpanijat

Etlan tutkimuksessa seurattiin yllä mainituissa ammateissa vuonna 1995 toimineiden työntekijöiden kehitystä työmarkkinoilla vuoteen 2009 asti.

Parhaiten näistä ammattiryhmistä ovat onnistuneet siirtymään muille aloille toimistotyöntekijät. He ovat siirtyneet enimmäkseen myynnin ja rahoituksen asiantuntijoiksi sekä hallinnollisiksi toimihenkilöiksi, kertoo Etlan tutkimusjohtaja Rita Asplund.

Myös muut valmistustyöntekijät, joihin lukeutuvat esimerkiksi hienomekaanikot, savenvalajat, tekstiilipainajat, teurastajat, leipurit ja kutojat, sekä teollisuustuotteiden kokoonpanijat ovat siirtyneet vilkkaasti pois supistuvilta aloilta.

– Ryhmästä muut valmistustyöntekijät on siirrytty esimerkiksi elintarvikkeiden teollisiksi valmistajiksi , myyjiksi, tuote-esittelijöiksi, rakennustyöntekijöiksi, myynnin ja rahoituksen asiantuntijoiksi sekä teknisten alojen asiantuntijoiksi, luettelee tutkimuksessa mukana ollut Etlan tutkimuspäällikkö Antti Kauhanen.

Teollisuustuotteiden kokoonpanijat ovat puolestaan siirtyneet esimerkiksi moottoriajoneuvojen kuljettajiksi, rahdinkäsittelijöiksi ja varastotyöntekijöiksi sekä myynnin ja rahoituksen asiantuntijoiksi.

Konepaja- ja valimotöissä sekä puun- ja paperinjalostuksen prosessitöissä olleiden vaihtoehdot ovat sen sijaan olleet heikommat. He ovat pääosin joko jatkaneet omassa ammatissaan tai jossakin toisessa supistuvassa ammatissa taikka siirtyneet kokonaan työelämän ulkopuolelle.

Ammatin lisäksi myös työntekijöiden koulutus ja ikä vaikuttavat sopeutumiskykyyn. Etlan raportin mukaan parhaiten ammattirakenteiden muutoksiin ovat sopeutuneet nuoret, keski- tai korkea-asteen koulutuksen suorittaneet Etelä-Suomessa asuneet työntekijät.

Suosittelemme sinulle