Hyppää sisältöön

Pihakirppiksen pullaa uskaltaa ostaa, kunhan pitää maalaisjärjen mukana

Kahvipullan myynti pihakirppiksillä on vielä varsin elintarviketurvallista toimintaa. Ympäristöterveysvalvonnasta muistutetaan kuitenkin, että loppukädessä vastuu on ostajalla, jos kirpparipullasta sairastuu.

Kuva: Paula Hiljanen / Yle

Pihakirppiksen järjestäminen on mukavaa kesäistä ajanvietettä, joka luokitellaan elintarvikelain näkökulmasta vähäriskiseksi tilapäistoiminnaksi.

Puuhakkaan pihakirppiksen pitäjän on kuitenkin hyvä muistaa muutama juttu kaiken kiireen keskellä, jos myyntipöydällä on vaikkapa kahvipullaa. 

Esimerkiksi elintarvikkeiden pakkausmerkintöjen on oltava kunnossa pihakirppikselläkin, neuvotaan Meri-Lapin ympäristöterveyshallinnosta.

– Pullien valmistusainesten tulee käydä ilmi myyntihetkellä joko tuotelapusta tai myyjältä. Tämä sen vuoksi, että tuotteessa voi olla allergisoivia aineita, Kemin terveystarkastaja Tarja Pesonen sanoo.

Elintarvikkeiden myyntipöydän on myös syytä olla helposti puhtaanapidettävä ja siinä on hyvä olla katos tai suoja säältä.

Maalaisjärki käyttöön – vastuu on ostajalla

Maalaisjärki päässä on syytä olla liikkeellä niin ostajan kuin myyjänkin. Herkästi pilaantuvat tuotteet on säilytettävä kylmässä.

Pihakirppiksillä ei kannattaisi lämpiminä kesäpäivinä myydä esimerkiksi kermakakkuja, sillä maitotuotteet pilaantuvat nopeasti ilman riittäviä kylmätiloja.

Elintarvikkeita kauppaavien kirpparimyyjien on tietysti omalta osaltaan pidettävä huolta hygieniasta, mutta ostajan pitää itse arvioida tilanne.

Meri-Lapin ympäristöterveyshallinnosta muistutetaan, että on ostajan vastuulla, jos sairastuu.

Suosittelemme sinulle