Hyppää sisältöön

Kreikka vatuloi – nyt myös pankkikriisi entistä lähempänä

Euromaiden valtiovarainministereiltä on odotettu tänään päätöstä Kreikalle myönnettävästä lainaerästä. Päätöksiä ei ole kuitenkaan voitu tehdä, kun Kreikka muutti omia esityksiään talousuudistuksistaan. Rahoituspäätöksen viipyminen uhkaa koko maan pankkijärjestelmää.

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras Brysselissä 22. kesäkuuta. Kuva: Olivier Hoslet / EPA

Euromaiden valtiovarainministereiltä on odotettu tänään päätöstä antaa Kreikalle moneen kertaan viivästetty 7,2 miljardin euron lainaerä. Sen ehtona ovat talouden rakenneuudistukset, joihin Kreikka on luvannut tarttua.

Kreikka on kuitenkin vetänyt takaisin ehdotuksiaan ja antanut uusia tilalle. Epäselvyyden takia euromaat eivät ole ehtineet tutustua Kreikan lopullisiin lupauksiin, ja siksi myös päätös lainaerästä viipyy.

Aktian pääekonomisti Anssi Rantalan mukaan viipyminen uhkaa nyt Kreikan koko rahoitusjärjestelmää.

-IMF:n lainat lankeavat maksuun ensi viikolla. Tänään pitäisi tulla viestiä siitä, että asiat etenevät.

Talletuspako kiihtyy

Rantalan mukaan kreikkalaiset nostavat epävarmuuden takia talletuksiaan pankeista siihen tahtiin, jota mikään pankkijärjestelmä ei kauan kestä. Nyt talletuspakoa tilkitään Euroopan keskuspankin hätärahoituksella.

Tosin EKP ei voi jatkaa rahoitustaan pankille, joka ei ole vakavarainen. Jos hätärahoitus lopetetaan, kreikkalaispankeille jää vaihtoehdoksi turvautua nostorajoituksiin tai sulkea ovet. Kyproksella niin tehtiin pari vuotta sitten.

Osake- ja lainamarkkinoilla tältä päivältä on odotettu ratkaisua Kreikan draamaan – jälleen kerran. Rantala arvioi, että päätöksen siirtyminen on nyt keskeisin Euroopan markkinoita hermostuttava tekijä.

-Se on luonut uudenlaista epävarmuutta rahoitusmarkkinoille ja on talouskasvunäkymien kannalta haitallista. Vaikka en usko se sysää Eurooppaa mihinkään uuteen taantumaan, Anssi Rantala sanoo.

Suosittelemme sinulle