Hyppää sisältöön

Potter-suomentaja perusti ammattikoulun Gambiaan: "Välillä hävettää olla suomalainen"

Jaana Kapari-Jatta tunnetaan Harry Potter -kirjojen suomentajana, mutta hän on myös perustanut ammattikoulun Gambiaan. Hänen mielestään Suomessa suhtaudutaan pakolaisiin jyrkästi.

Kuva: Jouni Koutonen / Yle
Jouni Koutonen

Harry Potter -kirjojen suomentaja Jaana Kapari-Jatta kerää tavaroita Ghanaa, Senegalia ja Malia myöten, ja tuo ne kontilla Suomeen. Käsityöläisten tuotteiden tuominen Afrikasta ei ole aivan yksinkertainen savotta.

En pysty millään lailla käsittämään, että Suomeen ei mahtuisi tuhatta ihmistä.

Jaana Kapari-Jatta

– Afrikassa tavaran tilaaminen ei käy ihan samalla tavalla siististi kuin Suomessa. Olen tekemisissä suoraan kaikkien käsityöläisten kanssa. Olisihan se varmaan aika helppoa, jos olisi joku tukkukauppa, minne mennä luettelemaan tilaus.

Koulutuksella loputon tarve Afrikassa

Vuonna 2012 Jaana Kapari-Jatta perusti yhdessä miehensä kanssa ammattikoulun Gambian suurimpaan kaupunkiin, Seregundaan.

Loviisa vocational institutionin nimeä kantavassa opinahjossa opiskellaan mm. englantia, matematiikkaa, tietotekniikka, taloutta, valokuvausta ja vaatesuunnittelua.

Toiminta pyörii Suomesta lahjoituksina saaduilla tietokoneilla, matkapuhelimilla ja kodinkoneilla.

– Nelisen sataa oppilasta on käynyt tai käy parhaillaan koulua, ja se on täysin ilmainen. Sinne on koko ajan satojen oppilaiden jono, koulutuksen tarve on aivan loputon. Ihmisillä ei kerta kaikkiaan ole rahaa, ei paikkaa, ei mitään, ja halu opiskella on sellaista, mitä täällä on vaikea käsittää.

Opiskeluinto on Kapari-Jatan mukaan niin suurta, että jos joku ei läpäise tiukkoja tenttejä, aloittaa hän lähes aina kurssin alusta.

"Välillä suututtaa ihan hirveästi"

Viimeaikaista uutisointia Suomen pakolaispolitiikan tiukentamisesta ja kehitysyhteistyörahojen leikkaamissuunnitelmista Jaana Kapari-Jatta on seurannut sekavin miettein.

Ihmisillä, jotka tuotteita meille tekevät, ei ole tarvetta lähteä hukkumaan Välimereen.

Jaana Kapari-Jatta

– Välillä minua hävettää olla suomalainen, välillä suututtaa ihan hirveästi. Mielessäni käy kaikki mahdolliset tunteet, joista yksikään ei ole kiva. En pysty millään lailla käsittämään, että Suomeen ei mahtuisi tuhatta ihmistä.

Afrikan oloja tuntevana Kapari-Jatta vakuuttaa, että kukaan ei lähde sieltä huvikseen, vaan todellisen hädän takia. Hän korostaa kuitenkin, ettei ole pakolaisasioiden asiantuntija, vaan pyrkii yrityksen kautta tekemään oman pienen osansa.

– Se, mitä pystyn tekemään, on pyörittää iloista kesäkauppaani ja näyttää suomalaisille, kuinka hienoa työtä Afrikassa tehdään. Ihmisillä, jotka tuotteita meille tekevät, ei ole tarvetta lähteä hukkumaan Välimereen. Tosiasia on, että rajoillemme kuolee vuosittain kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Suosittelemme sinulle