Hyppää sisältöön

Kuinka keltainen keltuainen on? Munasta näkee, mitä kana on syönyt

Keltuaisen väristä näkee, kuinka paljon tuoretta ruokaa kana saa. Mitä syvempi väri keltuaisessa on, sen tuoreempaa ruokaa kana on syönyt. Kanaharrastaja kertoo reseptin, jonka avulla kesäkanat munivat parhaat kananmunat.

Kukot ja kana syövät kaalia
Kuva: Mari Siltanen / Yle
Liisa Leinonen

Ruoka on kanoille yksi virikkeen muoto. Kun se saa kaivaa ja nokkia maata, se voi paremmin.

Tia Hämäläinen

Kana pyöräyttää pesäänsä keskimäärin yhden munan päivässä. Munan väriin, makuun ja ravintoarvoihin vaikuttaa kanalle annettu ruoka.

Kanoille kelpaavat lähes kaikki tavallisen keittiön ruuantähteet, mutta ei raaka sipuli, avokado tai peruna. Kananmunan keltuaisen väristä voi päätellä sen, paljonko kana on saanut vihreää ja tuoretta syötävää.  Jos kana saa vihreää, tuoretta ruokaa, keltuainen on tumman keltainen tai jopa oranssi.

Ruoka merkitsee kanalle muutakin kuin pelkkää kuvun täytettä.

– Ruoka on kanoille yksi virikkeen muoto. Kun se saa kaivaa ja nokkia maata, se voi paremmin, sanoo kanaharrastaja Tia Hämäläinen Hämeenkyröstä.

Jos kanojen munista haluaa erityisen terveellisiä, kannattaa kiinnittää huomiota hyviin rasvahappoihin. Hämäläinen lisää kanojensa ruokaan ruokaöljyä.

– Hyvät rasvahapot tulevat esiin myös kanan munimassa munassa, sanoo Hämäläinen.

Suosituimpia kanojen ruokia ovat kastemadot, voikukka, apila, juolaheinä ja ketunleipä.

– Erityisesti aromikkaat kasvit maistuvat kanoille, Hämäläinen sanoo.

Tia Hämäläinen on antanut omille kanoilleen ajoittain myös valkosipulirouhetta, jonka tarkoitus on nostaa kanojen yleiskuntoa. Hämäläinen ei kuitenkaan ole tavoittanut kananmunistaan valkosipulin makua.

Suosittelemme sinulle