Hyppää sisältöön

Onko tässä Suomen korkein kesätyöpaikka? Istu alas ennen kuin katsot videon

Lahden radiomastojen maalaus on parhaillaan käynnissä. Urakka vaatii oikeat olosuhteet ja jatkuu vuodesta toiseen aina kesäisin. Huimapäisen maalarin mukaan työhön sopii parhaiten tyyni ja viileä sää.

ÖLahden itäisestä radiomastosta avautuu näkymä kaupungin ylle.
Vuorikiipeilijä, radiomastojen maalari Antti Inkinen kiipeää Lahden radiomastoon. Pelkästään laskeutuminen maston huipulta vie puolisen tuntia.

150 metrin korkeuteen kohoavien Lahden radiomastojen maalausurakan valmistelu käynnistyi huhtikuussa suotuisassa säässä, mutta kesän alku on ollut tuulinen ja oikukas.

Säätilan ennakoinnissa pitää olla hereillä. Kosteassa säässä maali ei tartu kunnolla. Myös kovalla tuulella maalin ja pesunesteiden kanssa pitää olla tarkkana.

– Vesi- ja maalipisarat voivat lentää kauas, aina Mannerheimintielle tai keskustaan asti. Periaate on, ettei yhtään maalipisaraa tiputeta, kertoo Antti Inkinen maalausurakasta vastaavasta Summus Vertical Safetystä.

Mastojen maalauksen kannalta paras olisi Inkisen mukaan tyyni ja viiileä kesäsää.

– Korkealta laskeutuminen ottaa oman aikansa eikä sieltä ihan pienten asioiden takia alas tulla. Kerralla yläilmoissa ollaan 4–5 tuntia. Aamulla aloitetaan ja illalla saatetaan jatkaa, säiden mukaan mennään.

Oranssia ja valkoista sen olla pitää

Radiomastojen maalaukseen käytetään valkoista ja oranssia erikoismaalia.

Tänä vuonna uutta maalipintaa tehdään mastoista vain toiseen, itäiseen, 30 metrin matkalle. Se on Inkisen mukaan paljon.

Periaate on, ettei yhtään maalipisaraa tiputeta.

Antti Inkinen

Työt etenevät ylhäältä alaspäin. Nyt ollaan noin 80 metrin korkeudessa.

Radiomastojen maalaus kestää kymmenisen vuotta alkaakseen sitten jälleen pienen tauon jälleen alusta.

Antti Inkinen miehistöineen urakoi korkeuksissa nyt toista kesää.

Alalle vaaditaan erikoiskoulutus. Naisia ei juurikaan korkean paikan työkohteissa ole Inkisen mukaan näkynyt.

– Periaatteessa sillä ei ole väliä, tehdäänkö töitä kolmenkymmenen vai sadanviidenkymmenen metrin korkeudessa. Samalla tavalla pitää ottaa tuvallisuus huomioon ja varustautua, Antti Inkinen summaa. 

Suosittelemme sinulle