Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Turistit pitävät pariisilaisia epämiellyttävinä – Ranskan ulkoministeri haluaa muuttaa asenteita

Ranskan ulkoministeri on lanseerannut sijoitusrahaston, jonka tarkoitus on houkutella lisää turisteja Ranskaan. Mutta ensin paikallisten tylyt asenteet on kitkettävä.

Eifel-torni.
Kuva: Etienne Laurent / EPA
Hanna Nordenswan
Avaa Yle-sovelluksessa

Pariisi on yksi maailman suosituimmista turistikohteista, mutta turistit saavat Ranskan pääkaupungissa usein tylyn vastaanoton.

Kun matkailusivusto Tripadvisor kysyi käyttäjiltään mikä Euroopan kaupungeista on epämiellyttävin, Pariisi nousi heti listan kärkeen. Muun muassa tylyjä paikallisia, törkeitä taksikuskeja sekä aggressiivisia tarjoilijoita arvosteltiin Dagens Nyheter-lehden mukaan.

Nyt Ranskan ulkoministeri haluaa, että ranskalaiset olisivat turisteja kohtaan mukavempia. Ministeri Laurent Fabius lanseerasi viime viikolla uuden miljoonien euron arvoisen sijoitusrahaston, jonka tarkoitus on tukea maan matkailuteollisuutta. Tavoitteena on lisätä ulkomaalaisten kävijöiden määrää 85 miljoonasta yli sataan miljoonaan kävijään vuodessa.

Jotta turisteja saadaan houkuteltua lisää, ranskalaisten on käyttäydyttävä paremmin, Fabius antoi ymmärtää. Hän esitteli myös raportin, joka varoittaa ranskalaisten "monimutkaisesta asenteesta palvelua ja vieraita kohtaan".

Sijoitusrahasto otetaan käyttöön syksyllä, kirjoittaa The Telegraph-lehti. Jatkossa vierailijat saavat esimerkiksi maahan tullessaan vastaanoton myös englanniksi – lentokentille ja juna-asemille pystytetään "Welcome to France"-kyltit.

Turismi työllistää Ranskassa noin kaksi miljoonaa ihmistä. Jos ulkoministerin suunnitelma houkuttaa maahan lisää turisteja, voi Ranskaan syntyä paljon uusia työpaikkoja.

Ranska on yrittänyt parantaa mainettaan ennenkin. Vuonna 2013 viranomaiset jakoivat "mukavuusmanuaalin" ravintoloissa ja hotelleissa työskenteleville. Pari vuotta aikaisemmin Pariisin kaupunki palkkasi "hymyileviä suurlähettiläitä", joiden tehtävänä oli olla turisteille mukavia.

Suosittelemme