Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Kuppikoko kasvaa – perinteinen pieni kahvi ei enää riitä

Jykevä muki on syrjäyttänyt siron kupin suomalaisten kahviastiana. Suosikkijuomaa pitää mahtua mukiin kerralla paljon, jotta se pysyy lämpimänä pitemmänkin juttutuokin ajan. Kahvilan kuppikokoelma ei saa kuitenkaan olla liian hieno.

Kuvassa kupillinen kahvia ja kahvipavuista tehty sydän.
Kuva: Anssi Leppänen / Yle
Petra Thúren
Avaa Yle-sovelluksessa

Moni muistaa, kuinka vanha kansa lorautti kahvia kupista asetille, asetteli sokeripalan huulten väliin ja hörppäsi. Ryystäminen on kuitenkin liki kadonnut kansanperinne.

– Muistan oman mummoni juoneen kahvia tassilta, mutta en ole varmaan vuosikymmeniin nähnyt kenenkään enää tekevän niin. Saattaisi mennä naapuripöydässä pulla väärään kurkkuun, jos kahvilassa joku oikein äänekkäästi ryystäisi, sanoo jyväskyläläisen konditoria Wilhelmiinan kahvilapäällikkö Eija Kotapakka.

Iso mukillinen riittää pidempään

Muutenkin suomalaisten kahvittelukulttuuri on muuttunut. Erilaiset mukit ovat vieneet hentojen kahvikuppien paikan astiakaapeissa. Myös kahviloissa pieninkin kahvi on nykyään aiempaa riittoisampi.

– Ennen muinoin ravintolan kahvikuppi oli 1,25 desilitraa, nykyään pienikin on siihen verrattuna reilu, Kotapakka kertoo.

 Kahvikupin kokojen kasvu liittyy kahvilapäällikön mukaan niin ikään tapakulttuurin muutokseen.

– Ihmiset haluavat isoja mukeja, koska kahvi on seurustelujuoma. Istutaan kavereiden kanssa juttelemassa ja sitä samaa neljän desilitran mukillista juodaan vaikka puoli tuntia. Siinä ei pieni kupillinen riitä ja se myös jäähtyy nopeammin.

Hittimukit katosivat pitkäkyntisten matkaan

Wilhelmiinan mukitelineessä on mukeja kahdessa koossa. Astiasto valittiin alunperin värimaailman ja kestävyyden perusteella.

Kahvikuppeja
Konditoria Wilhelmiinan tornissa on kuppeja kahta kokoa. Kuva: Timo Hytönen / Yle

– Oleellista oli myös mukin hyvä kahva, siihen ei saa jäädä sormet jumiin!

Aiemmin kahvilalla oli tarjolla myös Muumi-mukeja.

– Niitä oli tavallisten kuppien seassa kymmenkunta ilahduttamassa asiakkaita. Kaikki kuitenkin hävisivät pinosta pikkuhiljaa, varmaankin ilostuttamaan jonkun omaa astiakaappia.

Eija Kotapakkaa jututti Timo Hytönen.

Suosittelemme