Hyppää sisältöön

Sveitsin poliisilla ongelma: Zürich kaipaa kirjoitustaitoisia poliiseja

Pilkallisen tarinan mukaan rikolliset eivät ole enää Sveitsin poliisin suurin uhka. Äidinkielen huono hallinta sen sijaan on.

Poliisi vartioi Zürichin vappujuhlaa 2014.
Poliisi vartioi Zürichin vappujuhlaa 2014. Kuva: Patrick B. Kraemer / EPA
Pauli Lahti

Zürichin poliisilla on ongelma. Kyse ei ole rahasta, vauraassa pankkimaassa. Sen sijaan vaikeuksia aiheuttaa kirjoitustaitoisten nuorien poliisikokelaiden löytäminen.

Zürichin kantonin poliisin tilastot ovat tylyä luettavaa. 51 prosenttia poliisikoulun hakijoista ei päässyt viime vuonna läpi saksan kielen kokeesta.

– Tilanne on arveluttavan huono, myöntää Zürichin kaupungin poliisin tiedottaja Marco Cortesi Tages Anzeiger -lehden haastattelussa.

Poliisin tavoitteena ei ole värvätä joukoihinsa kirjallisia lahjakkuuksia, "uusia Goethejä", mutta raportit täytyy osata kirjoittaa virheettömällä saksan kielellä. Muuten hukka perii.

– Juristit repivät kappaleiksi huonosti kirjoitetut tai kieliopillisesti virheelliset selvitykset, sanoo tiedottaja Cortesi.

Some syö kielitaitoa?

– Nykyiset uudet mediat, kuten Facebook ja tekstiviestit, heikentävät kielen kunnollista oppimista, arvioi zürichläinen saksan kielen opettaja Markus Senn.

Senn onkin löytänyt itselleen markkinaraon. Hän, entinen poliisi itsekin, järjestää poliisiopistoon pyrkiville täsmäkoulutusta kielen opiskeluun.

Joillakin poliiseiksi haluavilla on myös ulkomaalaistausta. Se ei välttämättä selitä sitä, että kandidaattien äidinkielentaito on niin heikolla tolalla.

– Emme tilastoi kansallisuuksia. Ja moni siirtolaistaustainen saattaa opetella saksan kielen erittäin hyvin, sanoo Zürichin poliisin tiedottaja Marco Cortesi.

Sveitsin suurimman kaupungin poliisijohto kehottaakin poliisiksi aikovia keskittymään saksan kieleen. Kun poliisi joutuu raportoimaan kirjallisesti kaiken toimintansa, tekstin täytyy kestää myös tutkintaviranomaisten ja oikeusistuimien käsittelyt.

Suosittelemme sinulle