Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Raportti: Venäjä on harjoitellut Ahvenanmaan miehittämistä

Yhdysvaltalaisen ajatushautomon raportin mukaan Pohjoismaiden, Baltian ja Puolan pitäisi tiivistää puolustusyhteistyötään.

Erilaista kalustoa ja miehistöä sotaharjoituksissa.
Kuva: EPA
Päivi Kerola
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltalaisen raportin mukaan Venäjän armeija harjoitteli maaliskuussa Ahvenanmaan, Ruotsille kuuluvan Gotlannin, tanskalaisen Bornholmin saaren ja Pohjois-Norjan miehittämistä.

Cepa-ajatushautomon raportissa ei tarkenneta, missä sotaharjoitus pidettiin tai mitkä joukot siihen osallistuivat. Raportin mukaan harjoitukseen osallistui todennäköisesti noin 33 000 sotilasta.

Venäjä piti maaliskuun lopulla sotaharjoituksen, jossa se sanoi testaavansa pohjoisten joukkojensa taistelu- ja reagointikykyä. Uutistoimisto Tassin mukaan sotaharjoitukseen osallistui yhteensä yli 80 000 sotilasta ympäri Venäjää. Mukana oli Venäjän oman ilmoituksen mukaan useita yksiköitä Kuolan niemimaalta ja Pohjoisesta laivastosta.

Cepan raportissa todetaan, että Ahvenanmaan, Gotlannin, Bornholmin ja Pohjois-Norjan miehittäminen käytännössä estäisi sotilasliitto Natoa lähettämään joukkojaan Baltian maiden tueksi.

"Venäjä tuskin suunnittelee hyökkäystä"

Myös Ulkopoliittisen instituutin tuoreessa selvityksessä korostetaan Gotlannin ja Ahvenanmaan strategista merkitystä Itämeren alueen ja laajemmin koko Naton puolustukselle.

– Jos Venäjä miehittäisi saaren (Gotlannin)... Naton yhteispuolustus alueella vaikeutuisi huomattavasti, siinä kirjoitetaan.

Samanlainen logiikka pätee kirjoittajien mukaan Ahvenanmaahan, vaikka alue onkin matalamman profiilin esimerkki.

Cepan raportissa arvioidaan, että todellisuudessa Venäjä tuskin suunnittelee sotilaallista hyökkäystä Baltiaan, Puolaan tai Pohjoismaihin, vaan sen tavoitteena on pelottelu ja painostus. Maita kehotetaan silti tiivistämään puolustusyhteistyötään, sillä Venäjän ylivoima muun muassa informaatiosodankäynnissä on huolestuttava.

Suosittelemme sinulle