Selvityksen mukaan näyttö lääkekannabiksen hyödystä lääkkeenä on heikko moniin sellaisiin vaivoihin, joihin sitä Yhdysvaltain joissakin osavaltioissa käytetään. Lääkekannabiksen hyödyistä esimerkiksi univaikeuksiin, ahdistukseen, Touretten oireyhtymään ja Parkinsonin tautiin ei juuri löydy tieteellistä näyttöä.
Kohtuullinen ja vahvin tieteellinen näyttö lääkekannabiksen hyödyistä on esimerkiksi MS-taudin eli multippeliskleroosin aiheuttaman spastisuuden eli lihasjäykkyyden hoidossa sekä kroonisessa kivussa. Myös solunsalpaajahoidon (kemoterapia) aiheuttamaan pahoinvointiin siitä voi olla jonkin verran hyötyä.
Yhdysvaltalaisessa lääketieteen lehdessä JAMA:ssa (The Journal of the American Medical Association) julkaistu katsaus (siirryt toiseen palveluun) käy ensimmäistä kertaa tarkasti läpi lääkekannabiksesta tehdyt potilastutkimukset. Tarkastelun alla olevissa tutkimuksissa kannabinoidien vaikutusta on verrattu lumelääkkeeseen, tavalliseen hoitoon tai siihen, ettei lääkehoitoa ole annettu lainkaan.
Suomalaistutkijaa tulokset eivät yllätä
Helsingin yliopiston farmakologian professori Esa Korpi pitää tällä viikolla julkaistua tutkimuskatsausta huolellisesti tehtynä työnä, joka voi puhuttaa suurta yleisöä, mutta ei yllätä asiantuntijoita.
Se antaa tukea Suomessakin lisääntyneelle lääkekannabiksen käytölle MS-potilaiden oireiden hoidossa, mutta esimerkiksi kiputilojen hoitamisessa tieteellinen näyttö ei ole Korven mukaan kummoinen.
– En lainkaan sano, etteikö yksilötasolla näistä aineista voi joissakin tilanteissa olla erinomainen apu. Taustalla voi olla esimerkiksi yksilöllinen herkkyys, joka liittyy ihmisten välisiin eroihin aivojen välittäjäaineissa. Näitä yksilöllisiä erojakin on kuitenkin tutkittu hyvin vähän, Korpi toteaa.
Yhdysvalloissa neljä osavaltiota on laillistanut kannabiksen lääke- ja viihdekäytön ja lääkekannabiksen käyttö on sallittua yli 20 osavaltiossa.
Korpi näkee JAMA-lehden viestin niin, että tutkijoiden mielestä keskustelun lääkekannabiksen ja muiden kannabistuotteiden käytöstä olisi pitänyt kulkea eri reittejä.
– Kannabikselta ei ole vaadittu Yhdysvalloissa lääkekäyttöön samanlaista dokumentaatiota, kuin mitä vaaditaan jos esimerkiksi joku uusi lääkemolekyyli tulee kliiniseen käyttöön. Sellainen vaatii todella korkeatasoisia tutkimuksia vähintään pari kappaletta, jossa todistetaan teho ja näytetään sivuvaikutukset.
Suomessa lääkekannabiksen käyttö reippaassa kasvussa
Myös Suomessa lääkekannabiksen käyttö on kasvanut viime vuosina selvästi. Myyntilupa Suomessa on Sativex-lääkkeelle, jolla lievitetään MS-potilaiden oireita. Sitä voi määrätä vain neurologian erikoislääkärit.
Lisäksi on käytössä kolme lääkekannabisvalmistetta, joiden käyttöön tarvitaan erikseen lupa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealta. Näitä erityislupia on myönnetty vuosi vuodelta enemmän.
Viime vuonna erityislupapäätöksiä tehtiin yhteensä yli 220, kun vuotta aiemmin luku oli 120. Samalle henkilölle on tosin voitu myöntää lupia eri valmisteille esimerkiksi saatavuusongelmien vuoksi, mutta myös valmisteita käyttäneiden potilaiden määrät ovat kasvussa.
Viime vuonna lääkekannabista erityisluvalla käytti 149 ihmistä, vuotta aikaisemmin 94 potilasta. Tänä vuonna tähän mennessä erityislupapäätöksen lääkekannabiksen käyttöön on saanut 112 ihmistä.