Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Pilvipalvelut kiinnostavat yrityksiä

Pienet ja keskisuuret ohjelmistoalan yritykset pärjäävät Suomessa alan jättejä paremmin. Kasvua on erityisesti niissä yrityksissä, jotka osaavat hyödyntää internetin kautta käytettävien pilvipalveluiden kysyntää.

Mies istumassa tietokoneen äärellä toimistossa.
Kuva: Yle
Anna Takala
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaisella ohjelmistoalalla menee hyvin. Kasvua oli viime vuonna 20,6 prosenttia. Vaikka valtaosa kasvusta selittyy peliyhtiöiden kasvulla, oli myös muissa alan pienissä ja keskisuurissa yrityksissä kasvua enemmän kuin maailmalla keskimäärin.

Erityisesti nyt pärjäävät ne ohjelmistoalan yritykset, jotka ovat keskittyneet internetin yli käytettäviin pilvipalveluihin.

– Niillä yrityksillä, jotka ovat omaksuneet pilvipalvelut, on tietty etulyöntiasema. Oma valistunut arvaukseni on, että pilvipalvelut ovat tulleet jäädäkseen ja ne yritykset, jotka osaavat niitä hyödyntää, tulevat pärjäämään, sanoo ohjelmistoyrityskartoituksen tekemiseen osallistunut Eetu Luoma Jyväskylän yliopistosta.

Kysyntää pilvipalveluille riittää. Tilastokeskuksen mukaan 51 prosenttia suomalaisyrityksistä käyttää maksullisia pilvipalveluita, ja määrä tuskin vähenee lähivuosina.

Pienet pärjäävät suuria paremmin

Kasvava kiinnostus pilvipalveluihin on huomattu myös tiimien työskentelyä helpottavaa viestintätyökalua kehittävässä Flowdockissa. Suomalainen start up myytiin pari vuotta sitten Yhdysvaltoihin, ja sen liikevaihto oli vuonna 2014 noin 2,3 miljoonaa euroa.

– Pilvipalveluita osataan yrityksissä vertailla paremmin kuin vielä muutama vuosi sitten. Yritykset osaavat ostaa aiempaa paremmin sitä, mitä tarvitaan ja ne myös luottavat pilvipalveluihin enemmän, sanoo Flowdockin tuotekehitysjohtaja Jukka Heinonen.

Pilvipalvelubisneksessä näyttävät nyt pärjäävänkin Flowdockin kaltaiset pienet ja keskisuuret ohjelmistoalan yritykset. Siinä missä ne kasvoivat, laski suurimpien suomalaisten tietotekniikkayritysten liikevaihto 2,2 prosenttia.

– Pilvipalvelut edellyttävät uudenlaista osaamista. Koko alan liiketoimintamalli muuttuu. Aikaisemmin ohjelmistoja myytiin projekteina, joista saatiin kerralla iso summa rahaa. Nyt raha tulee pienemmissä erissä. Se tarkoittaa, että jos nyt investoi pilvilaskentaan, kassavirta tulee vasta myöhemmin. Tämä näkyy suomalaisten isojen yritysten tuloksessa. Ne ovat investoineet pilvilaskentaan neljä, viisi vuotta sitten ja nyt se alkaa näkyä positiivisesti, Luoma arvioi.

Vuosittain julkaistavan ohjelmistoyrityskartoituksen toteuttivat Jyväskylän ja Aalto-yliopiston tutkimusryhmät yhteistyössä Teknologiateollisuuden, Ohjelmistoyrittäjien sekä Tieto- ja viestintätekniikan ammattilaisten (Tivia) kanssa.

Suosittelemme