Hyppää sisältöön

EU-maat jakavat siirtolaisia – menetelmänä "vapaaehtoinen pakko"

40 000 siirtolaista ja 20 000 pakolaista sijoitetaan EU-maihin. Pääministeri Juha Sipilän mukaan keskustelu oli tiukka ja tunteikas.

Paperittomia siirtolaisia nousi maihin Kosin saarelle toukokuussa 2015. Kuva: Yannis Kolesidis / EPA
Maria Stenroos

Torstaina iltapäivällä alkanut keskustelu muuttoliikkeestä venyi pitkälle perjantaihin. Lopulta ennen aamu neljää Suomen aikaa pääministerit löysivät yhteisymmärryksen asiasta. Mallina on EU-komission puheenjohtajan mukaan ”obligation volontaire”, vapaaehtoinen pakko.

EU-maat sitoutuvat jakamaan yhdessä 40 000 turvapaikanhakijaa ja 20 000 pakolaista. Sitä ei ole määritelty, miten tulijat jaetaan maiden kesken. Maat ottavat heidät vastaan vapaaehtoisesti.

– Siitä, että ongelma pitää ratkaista, kaikki olivat yksimielisiä. Mutta keskustelu oli äärimmäisen tarpeellinen, esimerkiksi jotta Unkarin ja Bulgarian tilanne tulee ymmärretyksi joka puolella, sanoi pääministeri Juha Sipilä.

Unkariin ja Bulgariaan tulee suhteessa jopa enemmän pakolaisia kuin Kreikkaan ja Italiaan. Siksi nämä maat eivät joudu vastaanottamaan turvapaikanhakijoita muista maista.

EU-maat jakautuivat: Italian ja Ruotsin johdolla osa maista puolusti pakollista vastuunjakoa. Vapaaehtoisuuden kannalla oli esimerkiksi useita Itä-Euroopan maita ja Iso-Britannia.

– Siellä pidettiin aika monta puheenvuoroa. Osa niistä oli tiukkoja, osa tunteikkaita, Sipilä kuvaili.

Keskustelua jäähdyttelemään tarvittiin tauko, jonka aikana Iso-Britannian pääministeri David Cameron kertoi muutamalla sanalla, mitä toiveita hänellä olsi brittien puolesta ennen tulevaa EU-kansanäänestystä. Cameron oli sanonut tarjoavansa mainoskatkon.

Sovun lopulta löydyttyä pääministerit olivat niin uuvuksissa, että kukaan ei jaksanut miettiä sopimustekstiä. Siitä päätetään perjantaina päiväsaikaan.

Pääministereiden yhteisymmärrys syntyi Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin esityksen pohjalta. Arvio oli, että pakollisista kiintiöistä ei olisi pystytty löytämään sopua. Pakollisia kiintiöitä oli alun perin esittänyt EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker. Hänen väitettiin käyttäneen karkeaa kieltä kokouksessa.

– Kyllä sanoin "je m’en fous" (en välitä paskaakaan). Koska: olennaista on, että pääsimme sopuun 40 000 plus 20 000 henkilön sijoittamisesta. Sillä, tapahtuuko se vapaaehtoisesti vai pakolla, ei ole minulle merkitystä. Minulle merkitsee 60 000 ihmistä, ei 28 jäsenmaata, Juncker sanoi.

Heinäkuun loppuun mennessä maat yrittävät päästä yhteisymmärrykseen, minkä verran kukin maa vastaanottaa turvapaikanhakijoita ja pakolaisia.

Suosittelemme sinulle