Hyppää sisältöön

Jevgeni Primakov on kuollut

Uutistoimisto Tassin mukaan presidentti Vladimir Putin on esittänyt surunvalittelunsa Primakovin kuoleman johdosta.

Jevgeni Primakov ja Boris Jeltsin Moskovassa vuonna 1999. Kuva: EPA

Venäjän entinen pääministeri Jevgeni Primakov on kuollut, kertovat useat venäläiset uutisvälineet.

Presidentti Vladimir Putin on esittänyt surunvalittelunsa Primakovin kuoleman johdosta, kertoo Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov.

Primakov oli kuollessaan 85 vuoden ikäinen. Hän oli kotoisin Kiovasta Ukrainan neuvostotasavallasta, mutta varttui Tbilisissä Georgiassa.

Toimittajana, tutkijana, tiedustelupalvelussa ja politiikassa

Primakov oli Venäjän pääministeri vuosina 1998–1999 Boris Jeltsinin presidenttikaudella. Hän toimi uransa aikana myös muun muassa ulkoministerinä.

Primakov liittyi Neuvostoliiton kommunistiseen puolueeseen vuonna  1959.

Nuoruudessaan hän oli toimittaja ja työskenteli Pravda-lehden Lähi-idän asiantuntijana. Myöhemmin hän siirtyi akateemiselle uralle ja eteni Maailmantalouden ja kansainvälisten suhteiden instituutin johtajaksi vuonna 1985.

Primakov eteni myös politiikassa. Hän työskenteli läheisessä yhteistyössä uudistuspolitiikan Neuvostoliitossa aloittaneen Mihail Gorbatšovin kanssa. Neuvostoliiton parlamentin toisen kamarin, liittoneuvoston puhemies hänestä tuli vuonna 1989.

Lähi-idän asiantuntemuksensa vuoksi Primakovista tuli ensimmäisen Persianlahden sodan aikana Gorbatšovin erikoisedustaja, joka muun muassa kävi neuvotteluja Irakin tuolloisen johtajan Saddam Husseinin kanssa.

1990-luvulla Primakovista tuli ensin tiedustelupalvelu KGB:n apulaisjohtaja ja myöhemmin ulkomaan tiedustelupalvelun johtaja, missä tehtävässä hän jatkoi vuoteen 1996.

Vuonna 1996 hänestä tuli ulkoministeri ja kaksi vuotta myöhemmin pääministeri. Vuonna 1999 Jeltsin kuitenkin erotti Primakovin syyttäen tätä siitä, ettei tämä ollut onnistunut pyrkimyksissä kohentaa maan tilannetta talouskriisin jälkeen.

Suosittelemme sinulle