Hyppää sisältöön

Graniitti on lähes ikuista – Suomen pyramidi egyptiläisiä esikuviaan kestävämpi

Unelma 30 metrisestä pyramidista elää edelleen lappeenrantalaiskylässä. Noin 100 000 tonnia painava, Ylämaan ruskeaa graniittia oleva pyramidi olisi hankkeen puuhamiehen mielestä ihmisiä houkutteleva matkailuvaltti.

pyramidi pienoismalli ylämaa ruskea graniitti haave
Tällä hetkellä pyramidin pienoismalli seisoo Ylämaan jalokivikylässä ikkunalaudalla. Pienoismalli on tehty samasta materiaalista, Ylämaan ruskeasta graniitista kuten toiveissa oleva oikea pyramidi. Kuva: Yle/Elli Sormunen
Elli Sormunen

Esko Hämäläisen unelmoiva ääni kuvailee lappeenrantalaisen pienen kylän, Ylämaan tulevaisuuden matkailuvalttia. Pyramidia. Se kohoaisi 30 metrin korkeuteen. Komistusta valaisisivat lukuisat laservalot. Sitä voitaisiin rakentaa jopa siten, että matkailijat itse saisivat osallistua sen rakentamiseen.

– On ihan sama jos sitä rakennetaan 5 tai 50 vuotta, koska graniitti on niin pitkäikäinen, lähes ikuinen verrattuna Egyptin pyramidien hiekkakiveen, kertoo hankkeen puuhamies Esko Hämäläinen.

Vuosituhansienkin kuluttua pyramidi olisi vielä pystyssä Esko Hämäläisen unelmissa. Pyramidiin voisi tallentaa myös tämän ajan historiaa samalla tavoin kuin sitä löytyy esimerkiksi Egyptin pyramidien hieroglyfeistä.

Pyramidin nimeäminen mahdollisen sponsorin mukaan

Eskon unelma pyramidista alkoi elää 1990-luvulla. Hanke arviotiin viitisen vuotta sitten 8-10 miljoonan euron arvoiseksi. Nyt kuitenkin Hämäläinen puhuu 3 miljoonasta, joista karkeasti puolet voisi tulla Euroopan unionilta ja puolet rahoittajilta sekä sponsoreilta.

Graniitti on pitkäikäinen, lähes ikuinen verrattuna Egyptin pyramidien hiekkakiveen.

Esko Hämäläinen

Mihin tahansa savimaahan ei pyramidia voida rakentaa tai tulos on Pisan tornin kaltainen. Pyramidille on etsinnässä Ylämaan jalokivikylän läheltä korkea kalliopaikka. Vaikka moni luuli pyramidihankkeen kaatuneen suuruudenhulluuteen, niin silti piirrustukset ja bisnessuunnitelmat ovat Hämäläisen mukaan tehtynä edelleen.

– Ei ole suuruudenhulluutta! Luonnonkivestä tehdyt monumentit maailmalla usein profiloivat aluettaan. Tämä pyramidi symboloisi Suomen suurinta kivialuetta ja olisi tänne luonnollinen hanke, Esko Hämäläinen perustelee pyramidin rakentamista Ylämaalle.

Haavit ovat auki ympäri maailmaa rahoituksen suhteen. 20-30 vuotta on todennäköinen rakennusaika.

– Jos sponsori löytyisi, niin kyllä se pyramidi voitaisiin nimetä, kuten esimerkiksi Hartwall Arena, lupaa Hämäläinen.

Matkailijat voisivat rakentaa pyramidia, mutta muissakin kuluissa voidaan myös säästää.

– Ruskeaa graniittia ei tarvitsisi erikseen louhia, vaan pyramidi tehtäisiin louhinnassa jo nyt syntyvästä sivukivestä, pohtii Esko Hämäläinen.

Suosittelemme sinulle