Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Tsipras: Kansanäänestys lainaohjelmasta

Kreikan pääministeri ilmoitti yöllä puheessaan, että maa järjestää kansanäänestyksen lainaohjelmasta.

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras Brysselissä 22. kesäkuuta.
Kreikan pääministeri Alexis Tsipras Brysselissä 22. kesäkuuta. Kuva: Olivier Hoslet / EPA
Maria Stenroos,
Mikko Leppänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras ilmoitti perjantain ja lauantain välisenä yönä, että maa järjestää 5. heinäkuuta kansanäänestyksen lainaohjelmasta.

Kansa pääsee päättämään hyväksyykö Kreikka velkojiensa ehdot.

– Nämä ehdotukset, jotka selvästi rikkovat eurooppalaisia sääntöjä sekä perusoikeuksia työhön, tasa-arvoon ja arvokkuuteen, näyttävät että joidenkin kumppanien ja instituutioiden tavoitteena ei ollut toteuttamiskelpoinen sopimus kaikille osapuolille, vaan mahdollisesti kokonaisen kansan nöyryytys, Tsipras sanoi televisioidussa puheessaan.

Kreikan lainaohjelma ehtii todennäköisesti päättyä ennen kansanäänestyksen järjestämistä. Lainaohjelma umpeutuu 30. kesäkuuta, jos Kreikka ei pyydä sille jatkoa.

Euroryhmä käsittelee huomenna Kreikan lainasopimusta ja se joutunee varautumaan vaihtoehtoon, että Kreikka ei saa lainohjelman viimeistä 7,2 miljardin euron erää.

Joidenkin jäsenmaiden parlamenttien oli tarkoitus ensi viikolla äänestää, hyväksyvätkö ne Kreikan lainan maksamisen. Saksan liittovaltiopäivät odotti saavansa käsittelyyn lainapaperit ennen kuin se päättää työnsä tiistaina ja jää kesälomalle.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Tsiprasin läheinen avustaja Nikos Pappas uskoo, että kreikkalaiset tulevat hylkäämään kansanäänestyksessä lainaohjelman ehdot.

Suosittelemme