Hyppää sisältöön

Näkökulma: Kreikan kansanäänestys vie kohti tuntematonta – euroryhmä koolle iltapäivällä

Pääministeri Alexis Tsipras ilmoitti kansan saavan äänestää, hyväksyykö Kreikka EU:n lainaehdot. Äänestys panee kaikki tähänastiset suunnitelmat Kreikan lainaohjelman käsittelystä uusiksi, kirjoittaa Ylen EU-kirjeenvaihtaja Maria Stenroos.

Maria Stenroos
Maria Stenroos. Kuva: Yle

Euromaiden valtiovarainministerit kokoontuvat lauantaina iltapäivällä Brysseliin. Tarkoitus oli käsitellä Kreikan lainaohjelmaa viimeisen kerran ja päästä sopimukseen ehdoista ja muutaman kuukauden jatkoajasta ohjelmalle.

Nyt euroryhmän suunnitelmat muuttuvat täysin. Valtiovarainministerit joutunevat valmistautumaan myös siihen, että Kreikka ei saa lainaansa, jättää hoitamatta miljardien erääntyvät maksunsa ja ajautuu maksukyvyttömäksi. Maa voi olla matkalla kohti eroa eurosta.

EU:n keskeinen vaatimus on ollut, että Kreikka hyväksyttää lainaohjelman ehdot parlamentissaan viimeistään maanantaina ja sitoutuu saattamaan voimaan osan veronkorotuksista ja leikkauksista jo heinäkuun alusta.

Jos Kreikka olisi nyt hyväksynyt ehdot ja säätänyt lait, lainan maksu olisi pitänyt vielä hyväksyttää joidenkin maiden parlamenteissa - esimerkiksi Saksan liittovaltiopäivillä, viimeistään tiistaina. Kreikka olisi saanut muutaman kuukauden jatkoajan ohjelmalleen, jonka kuluessa sen olisi pitänyt säätää loput säästölait. Sen jälkeen maa olisi saanut lainansa EU:lta ja IMF:ltä.

Jo kesäkuun lopussa tai heinäkuun alussa Kreikalle olisi irrotettu lainaohjelmaan liittyvää rahaa sen verran, että maa pystyy lyhentämään IMF:lle erääntyvän 1,6 miljardin lainaerän.

Hyvin todennäköisesti Kreikka ei saa "ennakkoa" lainastaan maksaakseen IMF:lle, sillä kansanäänestyksen lopputulosta ei voi ennustaa.

IMF:n lainanlyhennyksen laiminlyöminen ei todennäköisesti johtaisi välittömiin toimiin, jos lainasopimuksen jatko olisi näköpiirissä. Jos näköpiirissä on kansanäänestys, tilanne voi olla toinen.

Kansanäänestys ei kuulu euromaiden suunnitelmiin – varsinkin, kun se olisi tarkoitus pitää vasta reilun viikon päästä. Silloin Kreikan lainaohjelma on jo todennäköisesti mennyt umpeen. Saksan parlamentti tuskin keskeyttää kesälomaansa äänestääkseen Kreikan lainoista myöhemmin heinäkuussa - jos Kreikan kansa hyväksyy lainasopimuksen.

Kun Tsipras ilmoitti kansanäänestyksestä, osa ihmisistä lähti välittömästi pankkiautomaateille nostamaan tiliään tyhjäksi.

Osa pankeista on kreikkalaislähteiden mukaan jo nyt rajoittanut esimerkiksi siirtoja nettipankeissa. Jos Kreikka panee pankit kiinni estääkseen rahan pakoa pankeista ja maasta, maa halvaantuu.

Euroryhmän kokouksessa lauantaina mitataan, vieläkö Kreikkaan luotetaan. Tsiprasin lauantaiyön kansanäänestystempauksen jälkeen luotto voi olla murenemaan päin.

Juttua korjattu 27.7. kello 11.25: Jutusta poistettu maininta Kreikan lainan määrästä ja EKP:n hätälainasta.

Suosittelemme sinulle