Hyppää sisältöön

Pankki kiinni "turvasyistä" Kreikassa – jonot venyvät

Moni kreikkalainen haluaa nyt säästönsä turvaan pahimman varalta. Osa käteisautomaateista on lauantaina tyhjentynyt.

Ihmiset jonottivat sankoin joukoin pankkiautomaatille Ateenassa 27. kesäkuuta 2015. Kuva: Simela Pantzartzi / EPA
Tiina Länkinen

Kreikkalaiset pelkäävät, että pankeissa olevat varat jäädytetään poliittisen pelin kovennuttua. Jonoja alkoi muodostua pankkiautomaateille jo yöllä sen jälkeen, kun pääministeri Alexis Tsipras kertoi tekevänsä lainaohjelmasta kansanäänestyksen. Kreikkalaiset haluavat nyt säästönsä turvaan pahimman varalta.

Brittiläinen uutiskanava Sky kertoo jonosta, joka siirtyi yhdessä joukossa seuraavalle automaatille ensimmäisen tyhjennyttyä. Skyn mukaan Kreikan radiokanavat tiedottavat paikallisista käteisautomaateista, joissa vielä piisaa seteleitä.

Uutistoimisto AP:n mukaan ateenalaisen pankin eteen kertyi ennen avaamisaikaa pitkä liuta asiakkaita, mutta pankkia ei edes avattu. Kreikan hallituksesta vakuuteltiin lauantaina päin vastoin, etteivät pankit sulje oviaan eikä käteinen lopu automaateilta.

The Guardian (siirryt toiseen palveluun) kertoo tunteiden olevan pinnassa hermostuneissa tunnelmissa. Jotkut jonottajat ovat kiivastuneet uutispalvelujen valokuvaajille.

Kreikan pankit ovat lauantaisin pääsääntöisesti kiinni, mutta jotkin niistä ovat auki muutaman tunnin. Uutistoimisto Reutersin mukaan iso Piraeus Bank on perustellut ovien sulkemista tänään turvallisuussyillä liittyen pitkiin jonoihin.

Toisaalta monien uutispalvelujen toimittajat raportoivat sosiaalisessa mediassa, että Ateenan keskustan automaateilla tilanne näyttää täysin normaalilta eli tyystin hiljaiselta.

EKP:ltä päätöksiä sunnuntaina

Uutistoimisto AP:n mukaan huolestuneet kreikkalaiset nostivat jo viime viikolla arviolta noin neljä miljardia euroa pankkitileiltään. Mikään pankkijärjestelmä ei kestää talletuspakoa loputtomiin. Pari vuotta sitten Kyproksella tilanne äityi pisteeseen, jossa kaikki pankit oli suljettava.

Kreikan tilannetta tilkitään tällä haavaa Euroopan keskuspankin hätärahoituksella, jotta Kreikan pankeilta ei loppuisi käteinen kesken. EKP:kaan ei voi jatkaa rahoitustaan pankille, joka ei ole vakavarainen. EKP tekee uusia päätöksiä hätärahoituksesta sunnuntaina, kertoo Reutersin haastattelema lähde.

Kreikan lehdistö, poliitikot ja kansa on pääministeri Tsiprasin yöllä julistamasta kansanäänestyksestä monenlaista mieltä. Jotkut ovat hyvillään siitä, asiassa kuullaan viimein tavallisia kreikkalaisia. Jotkut sanovat, että nyt Tsipras ajoi Kreikan ja Euroopan törmäyskurssille.

– Kun pääministeri ilmoitti 5. heinäkuuta pidettävästä kansanäänestyksestä keskiyön puheessa, hän lykkäsi kansalle oman epäonnistumisensa taakan, kirjoittaa sanomalehti Eleftheros.

Suosittelemme sinulle