Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Adultan syytteet hylättiin - tuomiota luetaan tarkasti myös Jalasjärvellä

Tuusulan käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet aikuiskoulutuskeskus Adultaan liittyvässä avustuspetosjutussa. Tuomio ja sen perustelut kiinnostavat myös Jalasjärvellä, jossa aikuiskoulutuskeskus JAKKia koskeva juttu on tulossa syyteharkintaan elokuussa.

JAKK -aikuiskoulutuskeskus Jalasjärvellä.
JAKK -aikuiskoulutuskeskus Jalasjärvellä. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva
Elina Kaakinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tuusulan käräjäoikeus antoi hylkäsi viime perjantaina antamassaan päätöksessä kaikki syytteet Adultan oppisopimustoimintaan liittyvässä jutussa.Adultan epäiltiin saaneen valtionosuuksia väärin perustein vuosina 2006-2009. Opetus- ja kulttuuriministeriö vaati Adultassa työskenneiltä henkilöiltä vahingonkorvausta lähes 26 miljoonaa euroa.

Käräjäoikeuden mukaan avustuspetoksen tunnusmerkistö ei kuitenkaan täyttynyt, eikä riittävää näyttöä tahallisesta rikoksesta ollut. Kaikkien 28 vastaajan syytteet hylättiin. Syytettyjen joukossa oli muun muassa Jalasjärven entinen kunnanjohtaja Esko Juntunen, joka toimi epäiltyjen rikosten aikana Maaningan kunnanjohtajana.

Jalasjärven kunnanjohtaja Juha Luukko sanoo, että Tuusulan käräjäoikeuden tuomioon ja sen perusteluihin on perehdyttävä tarkasti myös Jalasjärvellä. Niin on tarkoitus tehdä mahdollisimman pian. Sen jälkeen pystytään arvioimaan tuomion merkitystä JAKKin kannalta.

Yle Pohjanmaan lomalta tavoittama kunnanjohtaja Luukko ei halunnut kommentoida tässä vaiheessa asiaa tarkemmin.

Poliisi sai aikuiskoulutuskeskus JAKKia koskevan tutkinnan valmiiksi huhtikuussa. Jutun tutkinnanjohtaja arvioi, että asia saadaan kokonaisuudessaan syyttäjälle syyteharkintaan elokuussa.  Jutussa on kaikkiaan seitsemän epäiltyä. JAKKin kuutta entistä johtajaa epäillään törkeästä avustuspetoksesta. Tilintarkastajan osalta tapaus on jo syyttäjällä. Poliisitutkinta käynnistyi, kun korkein hallinto-oikeus antoi päätöksensä 35 miljoonan euron JAKKin tukien takaisinperinnästä kaksi vuotta sitten.

Suosittelemme